Eerste PVDA-raadslid stemt ‘per ongeluk’ voor verhoging zitpenningen: “Een beginnersfout”

Sander Barrez zetelt als eerste PVDA-verkozene ooit in de Vilvoordse gemeenteraad.
rv Sander Barrez zetelt als eerste PVDA-verkozene ooit in de Vilvoordse gemeenteraad.
Opmerkelijk resultaat bij de stemming over het nieuwe huishoudelijk reglement op de gemeenteraad. PVDA, stemde gewoon mee met de meerderheid, terwijl er wel een betwiste verhoging van de zitpenningen met 40% (van 150 naar 210 euro per sessie, red.) in was opgenomen. Nochtans is het ‘politieke geldgewin’ een stokpaardje van de radicaal-linkse partij. De andere oppositiepartijen waaronder N-VA, dat sprak van de ‘Eigen portefeuille eerst-coalitie’, stemden wel tegen.

Sander Barrez (26), de eerste PVDA-verkozene in Vilvoorde ooit, gaf intussen op Facebook ootmoedig toe dat hij een beginnersfout heeft gemaakt. “Op de agenda stond niets vermeld over de verhoging van de zitpenningen”, stelt hij. “’Vaststellen van het huishoudelijk reglement van de raad’: meer info krijg je niet. Ik ging er vanuit dat dit een formalistische stemming was waar je eigenlijk niet tegen kon zijn. Een beginnersfout...”

“Het resultaat van de stemming zou dan wel hetzelfde zijn gebleven, uiteraard zijn we tegen de verhoging van de zitpenningen. Aan politiek doe je wat ons betreft niet voor het geld, maar uit engagement. In tegenstelling tot de raadsleden van andere partijen haal ik persoonlijk niets uit een verhoging van de zitpenningen. Verkozenen van de PVDA blijven steeds leven met een gemiddeld werknemersloon. Inkomsten die we halen uit een gemeentelijk mandaat storten we door naar de partij. Tegen de volgende gemeenteraad maken we zulke fouten niet meer. Dat leergeld hebben we nu betaald.”
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jozef Pauwels

  Hoe kan een huishoudelijk reglement stemmen als je het niet eens gelezen hebt? Geen dossierkennis dat is hier de grote fout! Elk gemeentraadslid dient op de hoogte te zijn van de zaken waarvoor hij stemt! Jef P.

 • YVES DE GROOTE

  "Per ongeluk" maar toch mooi meegegraaid...

 • Karine Roeland

  Eigen zak eerst vullen en dan verklaren dat dit een beginnersfoutje is?

 • Desiree VanMeulebeke

  Mensen die in de gemeenteraad zitten zijn dus mensen die zelf kunnen kiezen hoeveel geld ze van anderen krijgen (hoe hoog de belastingen zijn) en dan nog 'ns zelf kunnen kiezen hoeveel daarvan naar hun eigen portemonnee gaat!! Waarom kunnen de gewone werkmensen dat niet? Oh ja, omdat heel België dan binnen de kortste keren op z'n gat ligt!!