Drugsdealers weten van geen ophouden: tot 4 jaar cel gevorderd

De bende stond terecht in het Brusselse justitiepaleis
Baert Marc De bende stond terecht in het Brusselse justitiepaleis
Acht mannen die betrokken waren bij een grootscheepse drughandel riskeren twee tot vier jaar cel. Ze waren onder meer actief in Vilvoorde, maar brachten ook in Opwijk, Meise, Merchtem en Strombeek-Bever cannabis en cocaïne aan de man. Kopstuk was volgens het parket een 28-jarige man, Abdelkarim E.Y., die begin december ook al terechtstond in een ander drugdossier.

In dat andere drugdossier had het parket tegen de man drie jaar cel gevorderd omdat hij aan het hoofd zou gestaan hebben van een andere drugsbende, die vooral in Vilvoorde actief was. E.Y. werd toen omschreven als de leider van een professioneel gerunde bende.Zo rustte hij zijn ondergeschikten uit met zogenaamde “werkgsm’s”, die ze enkel mochten gebruiken voor de drughandel. Ze mochten ook niet met hun eigen wagens rondrijden, maar huurwagens en mochten enkel kleine hoeveelheden drugs en geld bij hebben. De drugs lagen opgeslagen bij een man die zelf niet dealde.

Die eerste bende was in 2016 opgerold maar toen E.Y. in dat onderzoek was vrijgelaten, had hij volgens het parket zijn handel gewoon voortgezet, weliswaar met andere dealers. Ditmaal werden de drugs opgeslagen bij een zieke man, die daarvoor betaald werd in cannabis, maar ook bedreigd werd. Tegen die man eiste het parket maandag twee jaar cel, en tegen Abdelkarim E.Y. opnieuw drie jaar cel.

Voor de dealers zelf werden straffen van drie tot vier jaar gevorderd. Verschillende van hen waren in het verleden al veroordeeld, voor drugsfeiten, maar ook voor diefstallen met geweld. Zo was één van hen in mei 2016 vrijgekomen na een eerdere veroordeling en was hij meteen nadien voor E.Y. beginnen verkopen. 

Uitspraak valt op 27 januari.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.