Doodrijder Merel weet op 20 januari of hij terug naar de cel moet

RV/Photo News
De Brusselse strafuitvoeringsrechtbank beslist op 20 januari of Muhammed Aytekin (23), de man die in oktober 2015 de 12-jarige Merel De Prins doodreed in Vilvoorde, terug moet naar de gevangenis of verder onder elektronisch toezicht blijft, dan wel voorwaardelijk wordt vrijgelaten. 

Midden oktober hield de lokale politie van de Zennevallei in Sint-Pieters-Leeuw een voertuig tegen omdat de bestuurder bizar rijgedrag vertoonde. Bij controle zou gebleken zijn dat de auto op naam stond van Muhammed Aytekin, die als passagier in het voertuig zat. De auto was niet verzekerd waarop de politie een proces-verbaal opstelde. Het Brusselse parket daagde hem daarop voor de strafuitvoeringsrechtbank om het elektronisch toezicht te doen intrekken. De verdediging diende van haar kant een verzoek tot voorwaardelijke invrijheidstelling in, waarover het parket dan weer negatief adviseerde. 

Aytekin kwam 4 jaar geleden in de media toen hij Merel De prins uit Eppegem doodreed. Het dodelijk ongeval vond op 28 oktober 2015 plaats op het kruispunt van de Jan Frans Willemsstraat met de Radiatorenstraat. De 12-jarige Merel De Prins werd op het fietspad aangereden door een BMW die er na de aanrijding onmiddellijk vandoor ging. Het meisje werd nog naar het ziekenhuis gebracht maar overleed later die avond aan haar verwondingen. De bestuurder, Muhammed Aytekin, nam eerst de vlucht naar het buitenland maar gaf zich op 2 november dan toch aan bij de politie. Hij bleek allesbehalve aan zijn proefstuk toe en had op het moment van het ongeval al een zoveelste rijverbod. De Brusselse correctionele rechtbank veroordeelde de 23-jarige jongeman tot een effectieve celstraf van 5 jaar, een boete van 6.000 euro en een levenslang rijverbod. In oktober 2018 plaatste de strafuitvoeringsrechtbank hem dan onder elektronisch toezicht, weliswaar onder een aantal voorwaarden. De SURB doet uitspraak op 20 januari.