De Kruitfabriek krijgt navolging

POP-UPCULTUURTEMPEL VOORBEELD VOOR ANDERE LEEGSTAANDE PANDEN

Didier Cortois, Julie en Sven hebben nog ideeën zat voor De Kruitfabriek.
Foto Lukas Didier Cortois, Julie en Sven hebben nog ideeën zat voor De Kruitfabriek.
Vilvoorde wil in navolging van De Kruitfabriek ook elders in de stad leegstaande gebouwen een tijdelijke bestemming geven. Eind deze maand wordt een pop-upproject gelanceerd dat leegstaande handelspanden in het centrum opvult. Het concept van 'pionier' De Kruitfabriek slaat enorm aan. Vilvoordenaars kunnen er terecht voor een afterwork party, marktjes, optredens of exposities in een uniek kader.

De opening van de Kruitfabriek aan de Steenkaai, intussen bijna 1,5 jaar geleden, kaderde in het stadsvernieuwingsproject 4 Fonteinen. Een project van lange adem en om de site niet te laten verloederen, werd in de voormalige fabrieksgebouwen een tijdelijke cultuurtempel opgericht. In de pop-upontmoetingsruimte aan het kanaal biedt uitbater MadTiger de Vilvoordenaars een unieke mix van cultuur, dans en muziek aan.

Meer dan duizend man

Dat De Kruitfabriek zo zou aanslaan, had niemand durven dromen. "Natuurlijk hoop je daarop", zegt zaakvoerder Didier Cortois. "We wisten dat er iets ontbrak in de stad: een gezellige ontmoetingsplaats waar je cultuur kon opsnuiven. Maar dat het zo'n vaart zou lopen, hadden we niet gedacht. Onze afterwork-events lokken steevast meer dan duizend man. Maar ook andere evenementen slaan enorm aan."


Het lijkt er dan ook op dat De Kruitfabriek-formule navolging zal kennen, weliswaar in een heel andere setting. "We bekijken op andere sites of we daar leegstaande gebouwen een andere, tijdelijke bestemming kunnen geven", zegt burgemeester Hans Bonte (sp.a) daarover zonder al concreet te zijn.


"Ik heb dat ook gehoord, maar we zijn daar momenteel niet bij betrokken", gaat Cortois verder. Ik denk wel dat er nog tal van mogelijkheden zijn in onze regio enerzijds en mensen met ideeën anderzijds. Het kan allemaal ook alleen maar bijdragen aan het imago en aan de dynamiek van Vilvoorde. Wij juichen dat dan ook zeker toe en zijn altijd bereid om onze ervaring omtrent de effectieve uitvoering en de daarbij horende uitdagingen te delen."


Tijd


Wat De Kruitfabriek zelf betreft, focust het MadTiger-team op het hier en nu. "We zitten nog met vele ideeën die we graag zouden realiseren hier in De Kruitfabriek tijdens de twee jaar die ons nog resten. Indien er op een of andere manier toch een verlenging van onze termijn zou komen, opent dat uiteraard opnieuw perspectieven. Dan kunnen we ook andere zones van De Kruitfabriek ontwikkelen en omvormen tot ruimtes waar plaats is voor creativiteit, cultuur in al zijn vormen én mensen. Dat zij zo talrijk blijven komen naar De Kruitfabriek is voor ons de grootste motivatie om te blijven zoeken naar nieuwe ideeën."