Coalitie in Zennestad is rond

Sp.a-Groen, Open Vld en CD&V raken er dan toch uit na aanslepende onderhandelingen

Het heeft wat moeite gekost, maar burgemeester Hans Bonte heeft nu toch een akkoord op zak.
Lukas Het heeft wat moeite gekost, maar burgemeester Hans Bonte heeft nu toch een akkoord op zak.
Vilvoorde heeft een coalitie. De gesprekken tussen sp.a/Groen, Open Vld en CD&V zijn afgerond, en het nieuwe bestuur wordt morgen officieel voorgesteld. Enkel het partijbestuur van Groen moet nog zijn fiat geven, maar dat zou een formaliteit moeten zijn. De partij krijgt immers toch een schepenambt, al zou huidig schepen Johan Serkeyn (sp.a) hierdoor uit de boot vallen.

De coalitievorming in Vilvoorde heeft — zoals nagenoeg bekend — een hele poos aangesleept. Nochtans leken de kaarten duidelijk geschud op 14 oktober, met twee onmiskenbare overwinnaars: sp.a-Groen en Open Vld. Een week na de stembusgang bereikten de partijen een overeenkomst, maar alles kwam op de helling te staan toen even later bleek dat burgemeester Hans Bonte kartelpartner Groen geen schepenambt wilde geven. Bonte vond de drie verkozen kandidaten van Groen hiervoor te politiek onervaren. Maar nog diezelfde dag haalden zowel Groen als Open Vld en N-VA fel uit naar Bonte, waarop een onderhandelingspauze ingelast werd tot 11 november. Sp.a en CD&V hadden wel reeds de burgemeestersvoordracht voor Bonte ondertekend, waardoor een coalitie tegen sp.a met N-VA uitgesloten was.

Nog even wachten op Groen

Na de herfstvakantie hervatten de vier partijen de onderhandelingen. Waar vorige week één en ander nog redelijk vast leek te zitten, bracht de werktrip van burgemeester Bonte naar Rusland en Kirgizië blijkbaar raad. Zondag zaten de partijen opnieuw samen en blijkbaar vonden ze elkaar toch vrij snel. Maandagavond gaf het partijbestuur van Open Vld zijn fiat, nadat ook CD&V en sp.a dat al deden. Enkel Groen moet zich vanavond nog over het akkoord buigen, maar dat zou een formaliteit moeten zijn. Intussen wil niemand details kwijt over het inhoudelijke resultaat van de besprekingen, al wordt het akkoord wel bevestigd in een mededeling. “De coalitie wil Vilvoorde in de komende zes jaar verder uitbouwen tot een duurzame, bruisende Vlaamse stad aan het water”, klinkt het.

Morgen volgt tekst en uitleg op een persconferentie. Groen haalt dus wel degelijk een schepenambt binnen voor Barbara de Bakker, wat ook maar logisch is, gelet op de commotie van de voorbije weken. Toen sp.a in een mededeling op 23 oktober de andere drie partijen opriep om snel een oplossing te vinden voor dit ‘accident de parcours’ toonde de partij zich al bereid om het standpunt in deze opnieuw te bekijken.

Het college zou er als volgt uitzien: burgemeester Hans Bonte (sp.a) krijgt uit eigen rangen de schepenen Moad El Boudaati (sp.a), Fatima Lamarti (sp.a) en dus ook Barbara de Bakker (Groen) naast zich. Voor CD&V neemt Peter Van Kemseke een schepenambt op. Open Vld wordt dan weer vertegenwoordigd door Jo De Ro, Didier Cortois en Katrien Vaes. Johan Serkeyn zou dus het kind van de rekening worden nu Groen alsnog een schepenambt krijgt. Afwachten of dit morgen bevestigd wordt.

In de nieuwe gemeenteraad heeft sp.a-Groen dertien zetels, waarvan tien voor sp.a en drie voor Groen. Open Vld heeft er acht, CD&V vijf. De vier partijen samen hebben zo een meerderheid van 26 op 35 zetels.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.