Burgemeesters Halle-Vilvoorde willen eigen rechtbank

Beeld ter illustratie.
ANP XTRA Beeld ter illustratie.
De burgemeesters van Halle-Vilvoorde eisen in hun verkiezingsmemorandum aan de Vlaamse en federale regering meer middelen voor het parket van Halle-Vilvoorde en de inrichting van een volwaardige rechtbank. De politiezones van Halle-Vilvoorde moeten een gelijkwaardige financiële ondersteuning krijgen als de Brusselse zones en ook de brandweer moet meer middelen krijgen.

Wat het parket van Halle-Vilvoorde betreft, wijzen de burgemeesters , verenigd in het Toekomstforum Halle-Vilvoorde, op het feit dat dit nog steeds niet beschikt over de beloofde capaciteit. Een eigen rechtbank is nodig, want de Brusselse rechtbanken houden in de behandeling van dossiers uit Halle-Vilvoorde te weinig rekening “met de specifieke context van de regio”. Er moet ook een einde komen aan het ‘forumshoppen’ waarbij misbruik gemaakt wordt van de taalkeuze om een gunstiger rechtspraak te bekomen.

Ondermaatse financiering

Door de mindere financiële ondersteuning kampen de politiezones uit de rand met rekruteringsproblemen. Agenten kunnen door de hoofdstedelijke premie en taalpremie immers enkele honderden euro’s meer verdienen in Brussel. Ook de huidige federale financiering van de brandweer is volgens de burgemeesters ‘ondermaats’.

Omwille van de grootstedelijke problematiek wordt nogmaals de erkenning geëist van Halle-Vilvoorde als centrumregio, wat meer middelen moet opleveren om deze problemen aan te pakken. Om de mobiliteitsknoop in de regio aan te pakken zijn eveneens meer middelen nodig. Door de bevolkingsaangroei is er ook nood aan bijkomende schoolinfrastructuur.

Spreiding vluchten

Wat de luchthavenproblematiek betreft, blijven de burgemeesters aandringen op een evenwichtige verdeling van de geluidsoverlast over de omliggende gebieden en een wettelijk kader die dat vastlegt. Het Toekomstforum vraagt verder blijvend middelen in te zetten om anderstaligen Nederlands te leren. Om het schrijnend tekort aan welzijnsvoorzieningen weg te werken zijn eveneens meer middelen nodig.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Katrien Beyls

    Dit is dan het resultaat van de "Van Rompuy" dynastie. Splitsen, maar de prijs was zwaar voor de Vlamingen.

  • YVES DE GROOTE

    Akkoord, maar geen tweetalige!