Broeilab dringend op zoek naar nieuwe panden: Vereniging bestaat anderhalf jaar en heeft al 20 startende ondernemers op wachtlijst staan

Broeilab hield al twee succesvolle pop-upwedstrijden .
RV Broeilab hield al twee succesvolle pop-upwedstrijden .
Broeilab bestaat nog maar anderhalf jaar en heeft nu al een wachtlijst van twintig starters die op zoek zijn naar een geschikt pand. Ze organiseerden reeds pop-up wedstrijden mét succes. Afgelopen tijd konden dertien starters in een pand terecht en ondertussen hebben er drie een succesvolle doorstart gemaakt. Door de grote belangstelling zijn ze naarstig op zoek naar panden.

Voor zij die Broeilab vzw nog niet kennen: het is een initiatief waar vier ondernemende Vilvoordenaars Willem Van Buyten, Matthias Moyaert, Ronald Rotmans en Lien Warmenbol hun schouders onder zetten. Ze ondersteunen starters bij het oprichten van hun zaak en pakken de leegstand van handelspanden aan. Ondertussen zijn er al zeven enthousiastelingen toegetreden tot hun team. Ook een halftime werkkracht aanwerven behoort tot de mogelijkheden om het werk rond te krijgen.

Broeilab Vilvoorde: initiatiefnemers: Willem Van Buyten, Matthias Moyaert, Ronald Rotmans en Lien Warmenbol.
RV Broeilab Vilvoorde: initiatiefnemers: Willem Van Buyten, Matthias Moyaert, Ronald Rotmans en Lien Warmenbol.

Wachtlijst

Het gevolg van twee succesvolle pop-up wedstrijden wekte alleen maar meer belangstelling voor het oprichten van een eigen zaak. Zo staan er wel twintig mensen die graag willen starten met ondernemen op de wachtlijst. “En dat is goed, want er zijn nog veel leegstaande panden in Vilvoorde”, klinkt het bij Willem Van Buyten (30), voorzitter van Broeilab. “Momenteel zoeken we vooral horeca- en winkelpanden. Eigenaars kunnen zich steeds melden bij ons.” 

Doorstart

Broeilab kon al zes leegstaande panden laten betrekken. Drie starters hebben reeds hun doorstart gemaakt en zitten dus niet meer onder hun vleugels. Eén van hen is Joris Hintjes (55), beter gekend als ‘Fietsenier’ in de Leuvensestraat. “Ik had al langer het idee iets met fietsen te doen en volgde er een opleiding voor bij Syntra. Toen ik over de pop-up wedstrijd hoorde van Broeilab wist ik: ‘Onze Lievenheer probeert mij iets te zeggen!’” De rest is geschiedenis. “Oorspronkelijk was ik op zoek naar een pand van 50 vierkante meter voor het uitvoeren van fietsherstellingen. Maar het pand dat beschikbaar was, telde wel 180 vierkante meter, waardoor ik opzoek ging naar importeurs en groothandelaars. Het werd dus zowel een winkel als herstelplaats.” Half september vorig jaar betrok hij het pand waar lang geleden een kledingwinkel in huisde en nadien jaren leeg stond. Na een jaar ging Joris over van het contract met Broeilab naar een huurcontract met de verhuurder. Hij was vroeger altijd ondernemer, maar in een totaal andere sector, namelijk windmolenparken. Van een carrièreswitch gesproken.

Broeilab Vilvoorde: Fietsenier Joris Hintjens.
RV Broeilab Vilvoorde: Fietsenier Joris Hintjens.

Toekomst van Broeilab

Voorzitter Willem: “Idealiter zouden wij stoppen met bestaan in de toekomst. Ons doel is om de leegstand weg te werken en Vilvoorde weer op de kaart te zetten wat handel betreft. Eens we daar in slagen, stoppen wij dus met bestaan.”

Leegstandtaks

Wanneer een pand leeg staat moet je hier een leegstand-taks op betalen. De eigenaar van een pand heeft er bijgevolg baat bij dat zijn of haar eigendom wél wordt verhuurd. In samenspraak met Broeilab bepalen ze een lagere prijs en een contract van drie maanden tot een jaar met de optie dat wanneer de zaak succesvol werd uitgetest, de zaakvoerder een vast contract aangaat rechtstreeks bij de eigenaar. 

Starter zoekt pand

Broeilab koppelt starters dus aan een geschikt pand voor korte termijn. “Veel mensen hebben zin in een eigen zaak, maar zijn niet helemaal zeker van de slaagkans. Dat vormt een risico wanneer je aan een normaal huurcontract van 3-6-9 vasthangt met een normale huurprijs. Daarom gaan eigenaars van die panden met ons in zee. Ze zijn zeker van een - tijdelijk lagere - huurinkomst én hebben kans dat er een overschakeling naar normaal huurcontract uit de bus komt.” Bijkomend voordeel is dat de verhuurder vrijgesteld wordt van de leegstandstaks.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.