Bonte wil sancties tegen “hardcore racistisch” VB-gemeenteraadslid

Burgemeester Hans Bonte (sp.a) Vilvoorde
Lukas Burgemeester Hans Bonte (sp.a) Vilvoorde
Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a) wil sancties tegen Vlaams Belang-gemeenteraadslid Jurgen Van Duyse, Aanleiding is een post van Van Duyse op de Facebookpagina van het extreemrechtse Schild & Vrienden waarin hij zegt “allergisch te zijn aan bruinen”.

Bonte bestempelt Van Duyse omwille van zijn uitspraken als “een hardcore racist”. Om paal en perk te stellen aan dergelijk gedrag wil Bonte enerzijds bekijken of de deontologische regels voor de gemeenteraadsleden mogelijkheden bieden om op te treden. Hij zal ook de nodige informatie overmaken aan het parket van Halle-Vilvoorde.

Van Duyse reageerde op een post van het extreemrechtse Schild & Vrienden. “Ik ben allergisch aan bruinen”, schreef hij er als reactie. Het is niet de eerste keer dat Van Duyse in opspraak komt. In oktober van vorig jaar bracht deze krant aan het licht dat hij op sociale media sympathie toonde voor extreemrechtse en nazistische organisaties. Begin dit jaar verscheen hij met een T-shirt van Schild & Vrienden op de gemeenteraad van Vilvoorde. Van Duyse was bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober vorig jaar lijsttrekker voor Vlaams Belang in Vilvoorde. Hij haalde toen 563 stemmen.

vlaams belang meeting Vilvoorde Jurgen Van Duyse
Dieter Nijs vlaams belang meeting Vilvoorde Jurgen Van Duyse2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Schmit Jacques

    Inderdaad een zeer democratisch initiatief. We wachten zeker tot ze de meerderheid hebben? Dan weet je toch dat er een cordon rond jouw ideeën komt? Want er zijn natuurlijk geen problemen? En de betrokken aan de macht zijnde partijen doen er alles aan om ze op te lossen? Of te negeren, minimaliseren, verzwijgen? Als dat zo voort gaat zal er spijtig genoeg niet meer met woorden gereageerd worden? Is het dat wat we willen? En ik ben absoluut niet akkoord met zijn uitspraak.

  • Henri Haquin

    en dan vraagt men zich af waarom het cordon sanitaire bestaat, nietwaar Vlaams Belang?