Bonte schakelt parket in tegen gemeenteraadslid Van Duyse: “Hardcore racisme moet stoppen”

Jurgen Van Duyse was in oktober lijsttrekker voor Vlaams Belang in Vilvoorde.
Dieter Nijs Jurgen Van Duyse was in oktober lijsttrekker voor Vlaams Belang in Vilvoorde.
Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a) wil dat er sancties komen tegen Vlaams Belang-gemeenteraadslid Jurgen Van Duyse. Die liet namelijk op de Facebookpagina van Schild & Vrienden weten dat hij ‘allergisch is aan bruinen’. Bonte zal alle informatie aan het parket overmaken. Van Duyse vindt de reactie van de burgemeester “te belachelijk voor woorden”.

De commotie ontstond nadat Jurgen Van Duyse, die bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober vorig jaar lijsttrekker voor Vlaams Belang in Vilvoorde was, afgelopen weekend reageerde op een Facebookbericht op de pagina van Schild & Vrienden. Het gemeenteraadslid stuurde immers een bericht de wereld in waarmee hij duidelijk maakte dat hij ‘allergisch was aan bruinen’. Hans Bonte kreeg de reactie van zijn stadsgenoot onder ogen en verslikte zich meteen in zijn koffie.

De burgemeester is momenteel met vakantie en was woensdag niet bereikbaar voor commentaar, maar reageerde dinsdagavond wel op Radio 2. “Van Duyse is een hardcore racist”, klonk het daar. “Hij doet de meest rauwe, racistische uitspraken en dat moet stoppen. Ik hoop dan ook dat de gerechtelijke instanties, die moeten waken over de naleving van de wetgeving rond discriminatie, dit ook zien en er de gepaste gevolgen aan geven.” Bonte liet weten dat hij alle informatie aan het parket zou overmaken. “Want zo iemand verziekt de boel, dus ik hoop dat het parket hier zijn verantwoordelijkheid in neemt.”

Deontologische code

Daarnaast zal Bonte bekijken welke maatregelen er op gemeentelijk niveau genomen kunnen worden. “Ik zal nagaan in welke mate de deontologische codes voor gemeenteraadsleden geschonden werden”, aldus de burgemeester nog op de radiozender. “In ons bestuursakkoord staat heel duidelijk dat we elke vorm van racisme willen aanpakken.”

Burgemeester Hans Bonte.
Lukas Burgemeester Hans Bonte.

Jurgen Van Duyse begrijpt de heisa niet. “Het gaat om een ludieke reactie op een al even ludieke post van Schild & Vrienden”, aldus Van Duyse. “Dat hier zoveel commotie over ontstaat, is onbegrijpelijk. De reactie van burgemeester Bonte is te belachelijk voor woorden. Ik denk dat hij wat aandacht zoekt. In Vilvoorde zijn veel grotere problemen dan dit, hoor. Hij zou die beter oplossen, in plaats van zich met dit soort zaken bezig te houden. Of ik een sanctie vrees? Ik denk eerlijk gezegd dat er weinig van in huis zal komen. Maar ik zal afwachten wat er gebeurt. Spijt van mijn ludieke post heb ik alvast niet.”

T-shirt Schild & Vrienden

Of Van Duyse Bonte zelf van een reactie zal dienen, is nog niet duidelijk. “Maar we zullen dit binnen de partij wel bespreken”, besluit het gemeenteraadslid. “Meer woorden wil ik er voorlopig niet aan vuil maken.”

Het is echter niet de eerste keer dat Van Duyse in opspraak komt. Uit een onderzoek van deze krant bleek begin oktober dat het gemeenteraadslid in het verleden op sociale media sympathie vertoonde voor extreemrechtse en nazistische organisaties. Als gemeenteraadslid trok hij begin dit jaar dan weer met een T-shirt van Schild & Vrienden naar de gemeenteraadszitting van Vilvoorde.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Diego Bouillon

    Onze burgemeester zou zich beter bezighouden om de stad wat weer meer leven in te blazen....alle winkels sluiten kujk maar naar de Leuvensestraat....

  • Schmit Jacques

    Inderdaad zijn er veel problemen in Vilvoorde. Zo sta ik als ex Vilvoordenaar steeds versteld hoe Vilvoorde evolueert naar een franssprekende randgemeente van Brussel. In sommige zaken kan je enkel bediend worden in het frans idem op de markt. En nogmaals ben niet akkoord met de uitspraken maar kan wel begrijpen dat er veel gefrustreerde inwoners zijn. Dat je bv. in naam van godsdienst boven bepaalde wetten en gebruiken staat. En deze constant test en probeert te veranderen.

  • Henri Haquin

    en dan vraagt Vlaams Belang zich nog altijd af waarom het cordon sanitaire nog altijd bestaat, welnu hierdoor