Bonte furieus na arrestatie van tien transmigranten op snelwegparking Peutie: “Vlaamse regering komt beloftes niet na”

De tien transmigranten zaten verscholen in een vrachtwagen die van de Antwerpse haven kwam.
Lukas De tien transmigranten zaten verscholen in een vrachtwagen die van de Antwerpse haven kwam.
Op de snelwegparking van Peutie langs de E19 zijn maandag een tiental transmigranten opgepakt. Burgemeester Hans Bonte (sp.a) is razend. “Het is voor het eerst dat dat gebeurt in Peutie. Ik had nochtans voorspeld dat het probleem zich zou verplaatsen. Tien maanden na de beloftes van de regering om deze parking beter te beveiligen is er nog altijd niets gebeurd.”

Maandagochtend rond 7.30 uur zijn een tiental transmigranten opgepakt op de snelwegparking van Peutie. Ze zaten als verstekeling in een vrachtwagen die van de Antwerpse haven kwam en wilden ‘overstappen’ in een andere trailer in de hoop in het Verenigd Koninkrijk te geraken. Een aantal van hen werd voorlopig opgesloten in een gesloten opvangcentrum. Twee vluchtelingen kregen het bevel om het grondgebied te verlaten.

Voorspeld

Burgemeester Hans Bonte is niet te spreken over de gang van zaken. “Dit is exact wat ik voorspeld had: een betere beveiliging van de andere snelwegparkings, zonder dat ze allemaal aangepakt worden, heeft tot gevolg dat het probleem zich enkel maar verplaatst. Sinds die controles langs de E40 begonnen zijn, merken we dat de parking langs de E19 in Peutie elke nacht afgeladen vol staat met vrachtwagens. Sommige chauffeurs blijven er soms dagenlang staan. Daardoor wordt het parkeerterrein een grote vuilnisbelt.”

De omheining is op heel wat plaatsen doorgeknipt of ligt helemaal plat. Hier aan de Grensstraat.
Lukas De omheining is op heel wat plaatsen doorgeknipt of ligt helemaal plat. Hier aan de Grensstraat.

Omheining kapot

Volgens Bonte heeft hij in maart 2018 al aan de alarmbel getrokken over de toestand in Peutie. “In september zijn er dan nieuwe beloftes gekomen vanwege minister Jambon en Weyts maar tien maanden later is zelfs de omheining nog niet hersteld.” Die is op sommige plaatsen stuk geknipt of ligt helemaal plat. Zo geraak je vlot via de Grensstraat naar de snelwegparking.

“Mijn vrees dat de parking een nieuwe hotspot voor transmigranten zou worden, komt gewoon uit”, vervolgt Bonte. “Peutie is nu een echte vrachtwagenparking geworden zonder afsluiting, noch langs de kant van Peutie, noch langs de kant van Steenokkerzeel. Op die manier rol je de rode loper uit voor allerlei onfrisse praktijken. Op tien maanden tijd slaagt de Vlaamse overheid er niet in om een platliggende omheining te vervangen door een stevige nieuwe. Daarnaast was er ook cameratoezicht beloofd om de boel proper te houden. Niets van dat alles. Er is dan ook nauwelijks controle.”

Parking sluiten

De situatie wordt stilaan onhoudbaar en Bonte sluit niet uit dat hij de parking uiteindelijk zal sluiten. “Ik zal mij daartoe verplicht zien als er geen duidelijk engagement en timing komt van de Vlaamse overheid. Met de lokale politie kunnen we dit niet aan aangezien het per definitie ‘s nachts en verdoken gebeurt.”

Minister Ben Weyts (N-VA), die ook bevoegd is voor de infrastructuur langs de snelwegen, laat via zijn woordvoerder weten dat de beloofde werken aan de snelwegparking van Peutie wel degelijk gegund zijn. “Op 19 augustus start de plaatsing van het nieuwe hekwerk.”

De omheining is op verschillende plaatsen omhooggeduwd en overal slingert zwerfvuil rond.
Lukas De omheining is op verschillende plaatsen omhooggeduwd en overal slingert zwerfvuil rond.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.