Blauwalgen in insteekdok, maar waaghalzen gaan toch zwemmen: Negen jongeren uit water gehaald door politie

De jongeren werden uit het water gehaald in het insteekdok van het Zeekanaal.
Mark Baert De jongeren werden uit het water gehaald in het insteekdok van het Zeekanaal.
De politie van de zone VIMA (Vilvoorde-Machelen) heeft woensdagavond negen jongeren betrapt die in het insteekdok van het Zeekanaal Brussel-Schelde aan het zwemmen waren. Een gewaagde onderneming. Het is er sowieso verboden om te zwemmen, maar nog maar pas werd zowel door Grimbergen als Vilvoorde ook nog een verbod op waterrecreatie en -captatie uitgevaardigd omdat er giftige blauwalgen waren ontdekt.

De politie ontdekte de jongeren rond 20.30 uur. Ze werden gewezen op de gevaren (onder meer dus de blauw algen) en aangemaand de plek te verlaten. De interventie verliep rustig en de jongeren hebben de plaats dan ook meteen verlaten. Er werd geen boete uitgeschreven.

Blauwalgen komen vooral voor bij warm weer en in stilstaande wateren. Ze lijken op gewone algen, maar zijn feller van kleur. Bij het sterven van de blauwalgen komen er giftige stoffen (toxines) vrij, die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. De klachten bij mensen variëren van hoofdpijn, ernstige zwelling van de oogleden, irritatie van slijmvliezen, huidirritatie, misselijkheid, diarree tot koorts. In ernstige gevallen kan het leiden tot de dood.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jan Paulussen

    In vrije landen zoals Nederland of Zwitserland mogen mensen vrij overal zwemmen tenzij het expliciet is verboden voor een specifieke reden. Belgie is gewoon een dictatuur geworden. De Stazi, betaald met belastinggeld van burgers, moeten diezelfde burgers vervolgens uit het water gaan halen... Waanzinnig... Niet alleen met dit weer...