Blauwalgen en politie houden zwemmers uit kanaal

Archiefbeeld van zwemmers in de Vaart. Het mag niet, maar het is bij hitte soms moeilijk tegen te houden.
Foto Vertommen Archiefbeeld van zwemmers in de Vaart. Het mag niet, maar het is bij hitte soms moeilijk tegen te houden.
Overal gaan mensen op zoek naar dolle waterpret nu de hitte de kop op steekt. In Vilvoorde heeft de brandweer echter nog geen mensen uit het water moeten plukken. “Gelukkig”, benadrukt adjudant bij de brandweer Patrick Van Doren.

Sinds enkele jaren is de steiger aan de Canal een populaire zwemspot, ondanks het daar eigenlijk verboden is. De bewoners van de naastgelegen appartementsgebouwen moeten geregeld bellen naar de brandweer voor zwemmers die na het plonzen niet meer op de kant geraken. Nu blijft het gelukkig uit. “Dat is dankzij de strenge controle van de politie. Zij weten dat dit een wederkerend probleem is en spelen daar proactief op in door heel vaak controle uit te voeren. Hout vasthouden, want het is natuurlijk nog maar het begin van een warme periode”, klinkt het bij Van Doren.

Ook de blauwalg die nu al in het insteekdok aanwezig is, houdt zwemmers op de kant. Bij aanraking van blauwalgen kunnen irritaties aan ogen en huid optreden. Krijg je als zwemmer per ongeluk wat blauwalgen binnen, dan kunnen klachten als hoofdpijn, maag- en darmproblemen of zelfs ergere problemen de kop op steken.