Anderstalige kindjes worden echte boekenwurmen dankzij Boekenstoet

De jonge deelnemers pronken met hun diploma
Dieter Nijs De jonge deelnemers pronken met hun diploma
Voorleesproject Boekenstoet is zaterdag afgesloten met een slotfeest in de Bibliotheek. De jonge deelnemertjes kregen er hun diploma.

Het project richtte zich op  anderstalige en/of sociaal kwetsbare kinderen. Verschillende kinderen en gezinnen, waar geen of weinig (voor-)leescultuur bestond, werden in het kader van het project geselecteerd. Zo konden ze voor de eerste keer kennismaken met de bibliotheek en bij uitbreiding boeken. 

Dieter Nijs

Onder begeleiding van een leesvrijwilliger werd de drempel weggenomen voor toekomstige bezoekjes. De gezinnen leren op deze manier de meerwaarde van een bib kennen. Kinderen konden gratis boeken en educatieve spelmaterialen uitlenen, of deelnemen aan voorleesuurtjes en activiteiten. Oudere broers en zussen tot 18 jaar konden daarnaast ook gratis gebruik maken van de computers in de internetruimte. Naast de boekencollectie ontdekten de ouders de mogelijkheid tot digitale ondersteuning, een Taalpunt Nederlands en talloze activiteiten, bijvoorbeeld lezingen en workshops rond opvoeding.

Dieter Nijs

De vrijwilligers gingen thuis bij de anderstalige en/of sociaal kwetsbare kinderen voorlezen. Ze brachten ook samen met ‘hun’ voorleeskindje minstens één bezoek aan de bibliotheek en een lokale vrijetijdsactiviteit. “Op die manier wil Boekenstoet inzetten op taalstimulering, leesbevordering en participatie aan het lokale vrijetijdsaanbod om zo de kansen van kinderen en gezinnen te vergroten”, aldus de organisatie.

Dieter NijsReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.