400-tal boze werknemers betogen aan hoofdkwartier Vinçotte

De werknemers plaatsten hun stakerspost aan het hoofdkwartier van Vinçotte.
Foto Lukas De werknemers plaatsten hun stakerspost aan het hoofdkwartier van Vinçotte.
Voor het hoofdkwartier van Vinçotte in Vilvoorde hebben gistermiddag zowat 400 werknemers betoogd tegen de geplande ontslagen. Bij het keuringsbedrijf staan 195 jobs op de helling.

Midden vorige maand geraakte bekend dat de directie plannen heeft om te snoeien in het personeel. Zo zouden 195 van de 1.600 jobs moeten verdwijnen. De vakbonden zijn niet tegen hervormingen, maar hekelen dat dit alles zonder overleg gebeurt. "Met onze actie, die toch zowat 400 personeelsleden uit alle hoeken van ons land naar Vilvoorde lokte, willen we duidelijk maken dat de directie niet zomaar eenzijdig mag beslissen om 195 werknemers op straat te zetten", zegt BBTK-vakbondsafgevaardigde Jan Meeuwens. "Bovendien zijn er plannen om aan de arbeidsomstandigheden te sleutelen en ook dat valt niet in goede aarde bij het personeel. Daarom hebben we vandaag (gisteren, red.) deze aangekondigde actie gehouden. Omdat de personeelsleden van Vinçotte instaan voor de veiligheid bij verschillende bedrijven, hebben we deze 'betoging' vanuit de vakbonden gecoördineerd. Maar als de directie bij de gesprekken op 17 mei niet bereid is om overleg te plegen, dan weet ik niet of we spontane stakingsacties nog kunnen vermijden."


Behalve over het banenverlies is er ook ongerustheid over het aantal mandaten in de syndicale delegatie. De directie wil dat aantal verminderen van 18 naar 8. De vakbonden verzetten zich hiertegen, waardoor er bij Vinçotte nog geen syndicale delegatie aangesteld is en van sociaal overleg in de praktijk geen sprake is. (RDK)