157ste jaarmarkt is opnieuw schot in de roos

Bij momenten kon je over de koppen lopen in het stadscentrum.
Lukas Bij momenten kon je over de koppen lopen in het stadscentrum.
De 157ste editie van de jaarmarkt heeft zijn naam als ‘grootste in de noordrand’ weer alle eer aangedaan. Een massa volk vond opnieuw zijn weg naar de Zennestad. De landbouwprijskampen waren traditiegetrouw de grote publiekstrekkers, maar ook tussen de kraampjes was het bij momenten ontzettend druk. “Het was opnieuw een zeer geslaagde editie met dank aan het fantastische weer”, zegt schepen van Feestelijkheden Moad El Boudaati (sp.a). Op een klein incident na bij de landbouwprijskampen bleef het rustig.

Uiteraard was er weer grote belangstelling voor de honderden dieren op het Rooseveltplein. Jong en oud vergaapte er zich aan de combinatie van brute kracht en souplesse van het Brabants trekpaard. Al sinds mensenheugenis is deze kanjer dé blikvanger op de Vilvoordse jaarmarkt. Ook de ferm uit de kluiten gewassen runderen lieten zich traditiegetrouw door jong en oud gewillig strelen en een foto mocht uiteraard ook niet ontbreken. “Er waren opnieuw meer dieren ingeschreven dan vorig jaar”, zegt schepen El Boudaati. “Zo waren er maar liefst 159 Brabantse trekpaarden en een 100-tal runderen aanwezig. Blikvangers hier waren de Blonde Aquitaine-koeien. Daarnaast kon je ook nog 71 warmbloedpaarden, 12 Shetlanders, 8 ezels en een 40-tal geiten bewonderen.”

De landbouwprijskamp met de Brabantse trekpaarden was opnieuw een van de trekpleisters.
Lukas De landbouwprijskamp met de Brabantse trekpaarden was opnieuw een van de trekpleisters.

Bij de landbouwprijskampen deed zich één incident voor. Een landbouwer moest afgevoerd worden naar het ziekenhuis nadat hij een slag van een paard in het aangezicht had gekregen. “Het gaat om een open wonde maar de man verkeert niet in levensgevaar”, aldus El Boudaati.

Met de nakende verkiezingen in het vooruitzicht lieten uiteraard ook de verkiezingskandidaten zich talrijk opmerken. Onder meer Theo Francken (N-VA) en Koen Geens (CD&V) maakten hun opwachting om stemmen te ronselen.

N-VA-lijsttrekker Theo Francken ging uiteraard maar wat graag op de foto met zijn sympathisanten.
Lukas N-VA-lijsttrekker Theo Francken ging uiteraard maar wat graag op de foto met zijn sympathisanten.

Wie genoeg beesten gezien had kon een portie authentieke zuiderse sfeer met bijhorende culinaire geneugten opsnuiven op de ‘Flamenco Feria’ in de grote tent van de Spaanse gemeenschap in het Tyndalepark. Ook in het Vissersstraatje is de ambiance traditioneel weer top met het traditionele gratis concert aan paardensteakrestaurant De Kuiper. Op het programma: de levende jukebox met de Ludo’s, Jan De Smet en Señor Swing.

In de Guldenschaapstraat zorgden een aantal lokale handelaars en horecazaken voor de nodige jaarmarktsfeer en ook op het Portaelsplein is het nog tot vanavond 23 uur feest met ‘Open Air’. Het gesmaakte techno-dansfeest van vzw Goesting vindt oor de vierde maal plaats.

“Het was globaal genomen een zeer geslaagde editie. De indruk dat er wat minder volk was dan vorig jaar ligt misschien aan het feit dat we een aantal punten waar de mensenstroom vroeger stropte hebben weggewerkt op aangeven van de veiligheidsdiensten.”

Troostkermis loopt nog tot zondag 19 mei. Op zaterdag 18 mei wordt om 15 uur het startschot gegeven van de 84e Grote Prijs stad Vilvoorde, een 1.12B-wielerwedstrijd voor elite zonder contract en U23. De stad en de foorreizigers trakteren op zaterdag 18 mei om 22 uur ook op een vuur- en lichtshow in het Tyndalepark. Dit jaar zal er voor het eerst een geluidsarm vuurwerk georganiseerd worden. Dit betekent dat er geen harde knallen in de lucht ontploffen. Er worden wel speciale effecten voorzien op de grond.

Ook de runderen hadden heel wat bekijks.
Dimitri Berlanger Ook de runderen hadden heel wat bekijks.
Veel volk in de Leuvensestraat.
Lukas Veel volk in de Leuvensestraat.
Aangenaam druk ook op de Grote Markt.
Lukas Aangenaam druk ook op de Grote Markt.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Saskia Van den Broeck

    Het was het 166ste jaarmarkt, maar 157ste editie. Maar top weer dus veel mensen op stap voor deze mooie jaarmarkt