"Start waar we van droomden"

BIJNA 2.500 BEZOEKERS VOOR DE KRUITFABRIEK TIJDENS OPENINGSVIERDAAGSE

De kinderen kunnen acrobatische toeren uithalen in de circusschool.
Dieter Nijs De kinderen kunnen acrobatische toeren uithalen in de circusschool.
Bijna 2.500 mensen hebben de voorbije vier dagen de grote opening van de De Kruitfabriek bijgewoond. Daarmee is de nieuwe creatieve ontmoetingsplek aan het Zeekanaal definitief gelanceerd. "We hebben onverhoopt veel volk mogen ontvangen" zegt Didier Cortois van beheerder Mad Lion. "Dit is de start waar we van droomden."

De Kruitfabriek raakte vooral bekend dankzij het gelijknamige programma op Vier. Het oud industrieel pand maakt deel uit van het stadsvernieuwingsproject 4 Fonteinen. Door er voor minstens drie jaar een centrum van creativiteit - een "pop-up-cultuur-en-gemeenschapscentrum" - van te maken, willen de verschillende partners enerzijds leegstand vermijden maar anderzijds ook een leuke sfeer creëren in deze momenteel nog verloederde omgeving.


De openingsvierdaagse ging donderdag al van start met een after work party. Daar kwamen meteen zowat 600 mensen op af. Vrijdag kwamen 700 dames naar de Mad Ladies Night. "Onze opzet was om alle dagen mensen uit een andere doelgroep aan te spreken. En dat is gelukt. We hebben onverhoopt veel volk over de vloer gekregen", legt Didier Cortois van beheerder Mad Lion uit.

Garcia Goodbye op het podium in De Kruitfabriek.
Dieter Nijs Garcia Goodbye op het podium in De Kruitfabriek.

Circusinitiatie

Zaterdag ging het succes verder met een circusinitiatie waarvoor zich liefst 70 kindjes meldden. "Ook de markt voor jonge creatievelingen en het concert van de lokale helden van Garcia Goodbye sloeg aan: opnieuw was er 5 à 600 man. Voor de jongens van de popgroep was het overigens een bijzonder emotioneel concert want hun geluidstechnicus is een paar dagen geleden om het leven gekomen bij een verkeersongeval." Gisteren werd de grote opening afgesloten met 'daytime clubbing' met beats van internationale dj's. Daar kwamen 450 feestvierders op af en dan was het aantal aanwezigen nog gelimiteerd."


"We hebben heel veel contacten kunnen leggen", vervolgt Cortois. "Mensen uit de bedrijfswereld die hier evenementen kunnen organiseren maar ook jonge kunstenaars die ruimte zoeken om tentoon te stellen. En daar draait het tenslotte allemaal om. We kunnen niet rekenen op subsidies. Dit draait op eigen financiën. Daarvoor moet er natuurlijk een geldstroom zijn. Ideaal is dat het uiteindelijk de bedrijfswereld is die op die manier De Kruitfabriek draaiende houdt."


Wat komt er nu? "Binnen twee weken is er al een brunch gepland met een indoor rommelmarkt. VRT-journaliste Kristien Bonheure komt op 11 december spreken over stilte. En de dag erop komt Peter Van Kemseke, vertellen over zijn ervaringen als rechterhand van Herman Van Rompuy. We doen het kleinschaliger voorlopig aangezien iedereen stilaan al in eindejaarsmodus zit."

Nieuwjaarsfuif

"De volgende grote afspraak is de nieuwjaarsfuif die we volgens het concept 'Time Machine' zullen organiseren voor een breed publiek. Elk uur verschuift het muziekgenre namelijk een decennium. We starten in de jaren '60. We willen geen concurrent zijn voor de grote dancings maar mikken op mensen uit het Vilvoordse die na het eten nog willen uitgaan zonder daarvoor al te ver te moeten rijden." Meer info via www.dekruitfabriek.com