“Politiestatistieken zijn gevolg van specifieke acties”

Burgemeester Bonte nuanceert stijging criminaliteitscijfers in 2017 na jarenlange daling

De criminaliteitscijfers zijn na een jarenlange daling vorig jaar opnieuw gestegen. In vergelijking met 2016 steeg het aantal woninginbraken met 15%, diefstal in voertuigen met meer dan een kwart, zedenmisdrijven met 40% en drugsfeiten zelfs met 43%. Burgemeester Bonte (sp.a) nuanceert. “Politiestatistieken zijn dikwijls het gevolg zijn van specifieke acties en controles.”
Drugscontrole van de Vilvoordse politie op het openbaar vervoer eerder dit jaar.
Lukas Drugscontrole van de Vilvoordse politie op het openbaar vervoer eerder dit jaar.

CD&V toont zich bezorgd over over de stijgende criminaliteitscijfers. “Tijdens onze huisbezoeken viel al op hoeveel mensen ons aanspraken over kleine criminaliteit”, zegt gemeenteraadslid Peter Van Kemseke. “Dat het onveiligheidsgevoel hoog ligt in Vilvoorde, bleek al uit de Stadsmonitor, die aangeeft dat 53% van de Vilvoordenaars zich minstens af en toe onveilig voelt. Ook de objectieve cijfers voor 2017 laten een stijging zien. In vergelijking met 2016 steeg het aantal woninginbraken met 15%, diefstal in voertuigen met 28%, zedenmisdrijven met 40% en drugsfeiten zelfs met 43%. Ik zie dat sommige partijen in hun verkiezingsprogramma’s uitpakken met een forse daling van de cijfers, zonder de cijfers van 2017 te vermelden. Laat ons de realiteit niet mooier voorstellen dan ze is. Vorig jaar pakte het stadsbestuur uit met de dalende cijfers, maar nu bleef het stil.”

Het onveiligheidsgevoel ligt erg hoog in Vilvoorde

Peter Van Kemseke, CD&V

Voor Van Kemseke komt het erop aan de stijgende tendens in de kiem te smoren. “Zichtbare wijkagenten, meer ondersteuning voor gemeenschapswachten en een goede uitwisseling van informatie tussen die gemeenschapswachten en de politie, een grotere betrokkenheid van buurtbewoners en vooral: een heel kordate aanpak zodat er in onze stad geen sfeer van straffeloosheid ontstaat. Om maar een voorbeeld te geven: als snelheidsduivels wekenlang ongehinderd door de wijken kunnen racen zonder dat er wordt opgetreden, leidt tot normvervaging. Dat moet je onmiddellijk de kop indrukken.”

Burgemeester Hans Bonte wijt de stijging van de cijfers aan specifieke acties en controles.
Lukas Burgemeester Hans Bonte wijt de stijging van de cijfers aan specifieke acties en controles.

“Wie ook burgemeester wordt in Vilvoorde, die zal altijd zijn handen vol hebben met het veiligheidsbeleid”, reageert burgemeester Hans Bonte (sp.a). “Over cijfers kan men blijven discussiëren, maar feit is dat de criminaliteit de laatste jaren fors is gedaald en dat politiestatistieken dikwijls het gevolg zijn van specifieke acties en controles. Zo steeg het aantal drugsdelicten het voorbije jaar vooral omdat onze politiediensten en het parket een absolute prioriteit maken om elk drugsdelict consequent aan te pakken.”

Alert blijven

Maar elke woninginbraak, diefstal, verkeersslachtoffer of drugincident is er een te veel, benadrukt Bonte. “We moeten inderdaad alert blijven. Het klopt dat de politie alleen er nooit zal in slagen om elk probleem aan te pakken. Misschien meer dan in andere beleidsdomeinen is de samenwerking tussen bestuur, politie én de bevolking essentieel om de criminaliteit nog verder naar beneden te krijgen."

Bonte is tevreden dat er in dat kader nu ook in Koningslo en Houtem heel wat mensen de stap hebben gezet naar een BIN (Buurtinformatienetwerk). "Dit verdubbelt de ogen en de oren van onze politiediensten. We hopen dat dergelijke werkingen ook zullen volgen in de andere wijken.”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Bill Van Mechelen

    De criminaliteitscijfers zijn rechtevenredigig met de nieuwe inwoners van Vilvoorde.Waarvoor Bonte en zijn bestiuur verantwoordelijk zijn.