"Ondergrondse parking opent in maart"

AANNEMER BEGINT IN DECEMBER AAN METAMORFOSE GROTE MARKT

De laatste betonstort is een feit: de oplevering komt daarmee weer een grote stap dichterbij.
Lukas De laatste betonstort is een feit: de oplevering komt daarmee weer een grote stap dichterbij.
Met de laatste betonstort gisteren is de oplevering van de veelbesproken ondergrondse parking in zicht. De werken verlopen zo vlot dat tegen midden december de dakplaat erop kan. "We verwachten de opening voor maart of april. Dan is het de beurt aan de bovenbouw. Tegen eind 2018 moet de Grote Markt een modern, autovrij plein zijn", zegt schepen Katrien Vaes.

Na veel ophef gingen de werken voor de ondergrondse parking eind januari echt van start. Tot vandaag verliepen ze zo vlot dat de juridische vertragingsmanoeuvres van het actiecomité Zo Mobiel Lef, waardoor de werken eerst een drietal maanden stillagen, geen invloed hebben op de voorziene timing. Momenteel is er ook geen enkele juridische procedure meer hangende. De ongerustheid over de plannen met de Grote Markt is dan ook stilaan weggeëbd. Hoewel de lokale handelaars en horecazaken momenteel zwarte sneeuw zien, kijken ze wél reikhalzend uit naar de vernieuwde, autovrije Grote Markt. Hun pijn wordt bovendien wat verzacht nu ze zien dat de werken wel degelijk opschieten.

Zo zal de nieuwe autovrije Grote Markt er in het najaar van 2018 uitzien.
Lukas Zo zal de nieuwe autovrije Grote Markt er in het najaar van 2018 uitzien.

Zinkgat

Schepen van Openbare Werken Katrien Vaes (Open Vld) is blij dat de werf op schema zit. "Alleen het zinkgat aan de bibliotheek gooide even roet in het eten", zegt ze. "Maar de oorzaak daarvan, een breuk in de waterleiding, lag niet bij de werken zelf. Meer nog, door de bouwput en het opvallende zinkgat dat daardoor ontstaan is, is het lek sneller vastgesteld en zal het uiteindelijk minder schade veroorzaakt hebben dan anders. Verder hebben de weersomstandigheden in ons voordeel gespeeld. Met de winter in zicht, kan er wel wat vertraging opduiken, maar dat is ingecalculeerd."


Het gaat nu in sneltreinvaart richting opening. "Half november verdwijnt de grote kraan en midden december gaat de dakplaat erop. In maart of april moet de parking al in gebruik genomen kunnen worden. Dat staat los van het feit dat de werken aan de bovenbouw nog moeten gebeuren. Op 11 december start de aannemer wel al met de voorbereidende werken. De verdere planning wordt eerstdaags vastgelegd."


De werken zullen in verschillende fases verlopen, zodat de hinder tot een minimum wordt beperkt. "De Grote Markt wordt met andere woorden niet in één keer helemaal opengelegd. De handelaars zullen uiteraard ook goed geïnformeerd worden. We hopen dat de autovrije Grote Markt helemaal klaar zal zijn tegen de zomer. Al zal de volledig afwerking wel nog tot het najaar in beslag nemen."

Trappen

Zo moeten er onder meer nog nieuwe bomen geplant worden. De autovrije markt zal verder bestaan uit een houten luifel, een waterpartij en modern straatmeubilair. Trappen zullen het niveauverschil van een meter overbruggen.


De herinrichting kost de stad 2,5 miljoen euro. De kosten van de parking, goed voor 195 wagens, zijn voor rekening van de concessiehouder.