"Het is hier Mosul of Raqqa niet"

VILVOORDE ZET ZICH AF TEGEN NEGATIVISME NA NIEUWE TERRORISME-LINK

De Vilvoordenaars zijn de negativiteit rond hun stad meer dan beu. Sinds bekend werd dat de terrorist Abdelbaki Es Satty in 2016 enkele maanden in Vilvoorde zou hebben doorgebracht, wordt de stad opnieuw gelinkt aan terrorisme. "Maar dit mag geen aanleiding zijn om Vilvoorde als 'jihadnest' te bestempelen." Anderen vinden dan weer dat burgemeester Bonte zélf iets te graag met de problematiek op het voorplan treedt. "Ik neem enkel maar mijn verantwoordelijkheid", countert Bonte die kritiek.

In nationale en internationale media wordt de Zennestad opnieuw als hét terroristennetwerk bij uitstek gecatalogeerd sinds bekend raakte dat Abdelbaki Es Satty begin 2016 enkele maanden in Vilvoorde zou hebben doorgebracht. En dan was de stofwolk na de vertrekkende Syriëstrijders van een paar jaar geleden pas gaan liggen. Dat vooral Diegem en de moskee centraal staan in het verhaal van de Spaanse imam en dat er voorlopig nauwelijks Vilvoordse links zijn, doet er zelfs niet toe. Onder andere CD&V heeft het gehad met dit nieuwe rondje 'Vilvoorde-bashing'. Fractieleider Peter Van Kemseke pleit voor sereniteit. "Het is shockerend dat zo iemand een paar maanden in onze stad heeft verbleven, als dat al zo is. Voor zo'n mensen is er geen plaats, niet in Vilvoorde en niet in onze maatschappij. Maar dit mag geen aanleiding zijn om Vilvoorde weer voortdurend in een negatief daglicht te plaatsen. Of zelfs als een 'jihadnest' te bestempelen. Dit is Mosul of Raqqa niet. Het is te makkelijk om te zeggen: Het is Vilvoorde weer. Ik vind het erg als mensen niet durven toegeven dat ze Vilvoordenaar zijn uit schrik voor negatieve reacties. We moeten ons niet neerleggen bij die beeldvorming. Die clichés en overdrijvingen zijn echt afgezaagd."

Baert

Broeinesten

Gilbert Putteman (64) is al twaalf jaar vrederechter en kent Vilvoorde door en door. "Dit is natuurlijk niet prettig, maar we moeten toegeven dat onze burgemeester daar ook wel te pas en te onpas zelf toe bijdraagt. Je moet de nodige aandacht aan die vreselijke problematiek schenken, maar moet je dat altijd openbaar maken? Daar creëer je een psychose mee. Los het eerst op en kom er dan mee naar buiten", vindt Putteman.


"Naast Syriëstrijders zijn er nog heel wat andere problemen in onze stad. Daarnaast kun je ook niet negeren dat hier veel nieuwe Belgen zijn. We zijn nu eenmaal de eerste stad naast Brussel, maar ik blijf toch het belang van de taal benadrukken. Je kunt er toch niet bij dat sommigen hier al tien jaar wonen en nog geen twee woorden Nederlands spreken. Ook de moskeeën blijven uitbreiden en tegelijk is er geen enkele controle over. Imams kunnen preken in het Arabisch zonder dat iemand er iets van begrijpt. Breng die cocktail bij elkaar en dan creëer je broeinesten."

Lukas

Negeren

Didier Cortois van cultuurtempel De Kruitfabriek is minder verontrust. "Ik voel het niet aan alsof Vilvoorde 'gebasht' wordt. Het is nu weer even 'hot', maar eigenlijk waait er gewoon een positieve wind. Nooit was de culturele zomer drukker in Vilvoorde en de kalender beter gevuld met allerlei grote en kleine activiteiten. Ik betreur het een beetje dat dit soort communicatie nu zoveel aandacht krijgt. Het doet de inspanningen van velen en de reputatie van onze stad geen goed. De beste manier om met negativiteit om te gaan, is ze te negeren en keihard verder te werken aan het creëren van een fijne en veilige omgeving waarin iedereen zich goed voelt."

Lukas

Verantwoordelijkheid

Burgemeester Hans Bonte (sp.a) voelt zich niet aangesproken. "De feiten zijn wat ze zijn. Ik zat zaterdag nog op de motor toen ik plots werd overstelpt door telefoontjes van vooral Spaanse media. Ik heb mij zo goed mogelijk geïnformeerd en heb dan bevestigd dat die imam in die periode in de Vilvoordse regio is geweest. Dat blijkt dan vooral in Diegem te zijn, maar ik durf niet te zeggen dat hij nooit in Vilvoorde is geweest. Dat is echter iets anders dan de valse berichten die in de media zijn verspreid. We zijn een beetje het slachtoffer van onze nauwkeurige aanpak. Vandaag had ik opnieuw drie cameraploegen vanuit drie verschillende landen op bezoek. Vergis je niet: ik ben niet gelukkig dat Vilvoorde op zo'n manier wordt geassocieerd met miserie. En ik ken wel degelijk die commentaren dat ik in de kijker loop. Maar ik neem alleen maar mijn verantwoordelijkheid om te vermijden dat mijn stad, zoals nu, onterecht op een slechte manier wordt afgeschilderd."