“Grote Markt is weer van ons”

Spectaculair vierdaags feest luidt einde in van succesvolle centrumvernieuwing

De nieuwe fonteinen vielen ook bij de jongsten in de smaak.
Lukas De nieuwe fonteinen vielen ook bij de jongsten in de smaak.
De vernieuwde Grote Markt is officieel geopend. Dat gebeurde donderdagavond met een gezamenlijke druk van het college op de rode startknop. Met foodtrucks, muziek- en een lichtspektakel werden de feestelijkheden, die tot zondag duren, alvast goed ingezet. “Dankzij onder meer de indrukwekkende luifel, de waterpartij, de lichteffecten maar zeker ook de ondergrondse parking is dit de nieuwe hotpot in Vilvoorde”, klonk het licht euforisch.

2,5 jaar na de start van de grootscheepse werken – die relatief vlekkeloos verliepen – is de vernieuwde autovrije Grote Markt een feit. Heel wat nieuwsgierige inwoners kwamen vanavond toch een kijkje nemen op de ‘Grand Opening’.

Met een druk op rode knop zette het stadsbestuur de sfeervolle verlichting aan.
Lukas Met een druk op rode knop zette het stadsbestuur de sfeervolle verlichting aan.

“Deze heropening is een historisch moment”, zegt schepen van Openbare Werken Katrien Vaes (Open Vld). “En dat willen we vieren. Samen met alle Vilvoordenaars. Het is immers dankzij hun input, medewerking en geduld dat de vernieuwing van het stadshart zo’n succes is.”

Deze heropening is een historisch moment

Katrien Vaes, schepen

De werken aan de Grote Markt maken deel uit van de Vilvoordse centrumvernieuwing. “En die werken waren echt noodzakelijk”, zegt burgemeester Hans Bonte (sp.a). “Onaantrekkelijke winkelstraten, scheve straatstenen, overal auto’s,… Met het einde van de werken aan de Grote Markt geven we het centrum terug aan de Vilvoordenaar.”

Toch is nog niet alles klaar. De luifel moet zijn dakbedekking nog krijgen en ook op de fameuze stenen uit China is het nog even wachten. De bomen zullen pas in november geplant worden. "De verlichting en de fonteinen functioneren wel al. De vernieuwde Grote Markt is ingericht als een groot evenementenplein en dat gaan we ten volle uitbuiten.”

De vernieuwde Grote Markt is ingericht als één groot evenementenplein

Hans Bonte, burgemeester
Sfeervolle lichtprojecties op het stadhuis vielen in de smaak.
Lukas Sfeervolle lichtprojecties op het stadhuis vielen in de smaak.

En dat moet eerst natuurlijk nog gevierd worden, ook de komende dagen nog. Vrijdag staan er vuurshows en animaties op het programma, zaterdag organiseert Studio Brussel een ‘Was het nu ’80 ’90 of 2000’-party en zondag worden kunstzinnige lichteffecten geprojecteerd op de gevel van ‘De Met’.

100.000 euro

Of dat feestje nu echt 100.000 euro kost? “Het is iets minder en zonder de inkomsten te tellen”, reageert Bonte. “Deze vierdaagse moet namelijk vooral de middenstand ten goede komen. Dit gaat ook over budgetten die al zeer lang voorzien zijn, maar die we nu pas kunnen aanwenden nu er weer mogelijkheid is om überhaupt iets te organiseren op de Grote Markt.”

Zwarte sneeuw

“Sommige kosten zoals de geluids- en lichtarmaturen zijn ook structurele investeringen. Wat de netto kost is weten we pas na de feesten. We zullen ook in de toekomst investeren in animatie om opnieuw leven in de brouwerij te brengen op de Grote Markt. We willen dat elke Vilvoordenaar hiermee voor een stuk zijn weg terug vindt naar hier."

Meer info over het programma: www.villvoorde.be/grandopening

Animatie was uiteraard voorzien in alle vormen en maten.
Lukas Animatie was uiteraard voorzien in alle vormen en maten.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • mike vanginderen

    De markt is af,want dat brengt op, maar in sommige straten breek je armen en benen.Goede fietspaden die politiek in het oog springen,tot aan de Schaarbeeklei en dan riskeer je je leven.