De natuur aan het Schulensbroek heeft zich stilaan weer hersteld.
Volledig scherm
PREMIUM
De natuur aan het Schulensbroek heeft zich stilaan weer hersteld. © Mine Dalemans

Vijftig dagen na waterellende in West-Limburg: “Dijkbreuk hersteld, stank verdwenen, maar van klimaat moeten we echt een aandachtspunt maken”

West-LimburgHalf juli vond in ons land een ware zondvloed plaats. Daarbij werd West-Limburg allesbehalve gespaard. De situatie was er op een bepaald moment zeer ernstig. In Herk-de-Stad was er een dijkbreuk aan de Demer, waardoor Schulen dreigde onder te lopen. Ook in Lummen en Halen veroorzaakte het water gigantische problemen. Vijftig dagen later maakt onze krant de balans op.

 1. Waterdeskundige Koen Maeghe maakt balans op, één maand na de zondvloed in Limburg: “We moeten voorbereid zijn op wat nog komen zal”
  PREMIUM
  Limburg

  Waterdes­kun­di­ge Koen Maeghe maakt balans op, één maand na de zondvloed in Limburg: “We moeten voorbereid zijn op wat nog komen zal”

  Een maand na de zondvloed in ons land, waar ook Limburg onder kreunde, blikken we vooruit. In Halen en Lummen stinkt het nog steeds en in het Maasland beseffen ze nauwelijks dat er tot 3 miljoen liter water per seconde passeerde door de rivier: een historisch record. Hoe vaak kan de provincie dit slikken, en wat als de Maasdijken breken? Maar vooral: wat kunnen we zélf doen? Waterdeskundige Koen Maeghe van de Vlaamse Waterweg legt uit en maakt duidelijk dat we niet op onze lauweren mogen rusten.
 2. Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdiefstal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro
  Livios

  Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdief­stal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro

  Zit jij momenteel middenin een bouw- of groot renovatieproject? Dan kan je je werf maar beter goed beveiligen en verzekeren, want de gemiddelde schade bij een werfdiefstal bedraagt zo’n 30.000 euro volgens Federale Verzekering. Bovendien zien ze de diefstal van boilers, verwarmingsketels en nieuwe keukens al enkele jaren sterk toenemen. Bouwmachines en -gereedschap zijn dan weer minder in trek. Wat kan je doen om een werfdiefstal te vermijden? Bouwsite Livios zocht het uit.
 1. Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later
  Livios

  Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later

  De nieuwe generatie 50-plussers is meer bezig met haar toekomst en hoe ze wil wonen. Vier op de tien 50-plussers willen zelfs nog vóór hun pensioen verhuizen naar een kleinere woning, op maat van hun oude dag. Bijna de helft van hen kiest resoluut voor een appartement. Dat blijkt uit een woononderzoek van vastgoedspecialist Hillewaere. Maar hoe ziet zo’n woning voor levenslang wonen eruit? En moet je daarvoor altijd verhuizen? Bouwsite Livios zocht het uit.
 2. “Hier vertrekken? Heb je wel gezien hoe mooi Voeren is?”: een maand na de zondvloed is Moelingen weer strijdvaardig
  PREMIUM
  Voeren

  “Hier vertrekken? Heb je wel gezien hoe mooi Voeren is?”: een maand na de zondvloed is Moelingen weer strijdvaar­dig

  De gevels van Moelingen-centrum verklappen vandaag tot waar het water op 14 juli stond, namelijk tot boven de vensterbank. Een massa regenwater uit de Ardennen deed de Berwijn uit haar oevers treden zoals ze dat nooit eerder had gedaan. Het dorp werd opgeslokt en 140 woningen moesten geëvacueerd worden. Maar het populaire terras van brasserie De Berwien zit weer vol dagjestoeristen alsof er nooit sprake was van de zondvloed. “Zeiden we dat we hier weg wilden? Dat waren de emoties", klinkt het.
 3. “Kans is klein dat de zaak ooit nog heropent”: zeven weken na zondvloed is Café Maasvallei nog altijd gesloten
  PREMIUM
  Lanaken

  “Kans is klein dat de zaak ooit nog heropent”: zeven weken na zondvloed is Café Maasvallei nog altijd gesloten

  Een kijk achter de schermen van Café Maasvallei in het gehucht Herbricht maakt al snel duidelijk hoe hoog het water midden juli heeft gestaan in de horecazaak. “Tot aan de vensterbank.” Cafébaas Rudi Smeets (57) heeft er al wekenlang liggen schrobben om zijn levenswerk weer op te knappen na de zondvloed. Al zullen er nog heel wat herstellingswerken moeten gebeuren vooraleer hij opnieuw klanten kan verwelkomen. De vraag is alleen of die uitgevoerd zullen worden én of het café ooit nog de deuren zal openen. “Ik heb al ontzettend veel tranen gelaten, maar het is stilaan tijd om een rationele beslissing te nemen.”