Vier weken méér dan kunst in stad

VAN TUIN BLOEMKUNSTENAAR DANIËL OST TOT PAARDENSTAL ACHTER WINKELS STATIONSSTRAAT

Vier weken neemt het kunstenparcours Coup de Ville de binnenstad in. Op twintig locaties vind je werk van 35 veelbelovende kunstenaars. Het is ook een eerbetoon aan Sint-Niklaas. Van de tuin van bloemkunstenaar Daniël Ost, tot een paardenstal achter de winkels in de Stationsstraat

Het is al de derde keer dat Coup de Ville plaatsvindt in Sint-Niklaas. In 2010, bij de eerste editie, had curator Stef Van Bellingen van het Sint-Niklase kunstenplatform Warp nog wijlen Jan Hoet aan zijn zijde. Zijn enthousiasme en ongecompliceerde kijk op kunst heeft Van Bellingen met hem gemeen. Coup de Ville is immers meer dan alleen naar kunst kijken op enkele locaties. "Het is ook beleven, ontmoeten en ontdekken", vertelt Stef Van Bellingen, die de kunst beheerst om kunst bevattelijk over te brengen. "Coup de Ville, en zeker het parcours deze keer, brengt me helemaal terug naar mijn jeugd. Dit is het parcours dat ikzelf m'n hele leven heb bewandeld, toen ik als kleine jongen zelf naar de kunstacademie ging en die wereld mijn ogen opende. Ik ben geen kunstenaar geworden. Maar als kunstenaars als bergbeklimmers de hoogste toppen bedwingen, ben ik de sherpa die als drager en gids meegaat. Bij Coup de Ville gaat het stuk voor stuk om jonge, veelbelovende artiesten die op de rand van de doorbraak staan."

Eerbetoon

De naam Coup de Ville verwijst symbolisch en poëtisch naar een bezetting van de stad. "Maar we geven eerder een artistieke accupunctuur, met meer dan 20 prikkels in straten en parken, op pleinen, op intiemere plaatsen bij bewoners thuis en in waardevolle, karakteristieke panden die elk op hun beurt het verhaal van deze stad vertellen." Het vertrekpunt van het kunstparcours bevindt zich in de thuisbasis van Warp in de Apostelstraat 20. De plekken op het parcours waar de kunst in een ongewoon decor prikkelt, zijn heel bijzonder, zoals het Landhuis en het historische Huis Muyle op de Grote Markt, de private tuin van Daniël Ost op het OLV-plein, de VTS-site en de Collegekerk tot een drankwinkel in de Zamanstraat en een voormalig bankkantoor in de Kalkstraat. En net zoals bij de vorige editie heeft Van Bellingen ook deze keer weer een opmerkelijk plekje in de Stationsstraat gevonden. Achter de blinkende etalages en trotse gevels van de winkelstraat ligt immers een heuse paardenstal verborgen. Iets wat bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, dat de mooie catalogus uitgeeft, een compliment opwekte: "Coup de Ville is niet alleen een podium voor kunstenaars, maar het doet deze stad ook alle eer aan."

Culture run

Warp bestaat bovendien ook 10 jaar, wat het tijdens deze Coup de Ville in de verf wil zetten met een uitgebreid randprogramma, met onder meer workshops, lezingen, feestjes, optredens, een heuse 'culture run' en bijzondere gasten als Kamagurka. Coup de Ville loopt tot 9 oktober. Info: www.warp-art.be/coupdeville-2016.

Een heuse paardenstal achter de winkels in de Stationsstraat.
Joris Vergauwen Een heuse paardenstal achter de winkels in de Stationsstraat.
De private tuin van bloemkunstenaar Daniël Ost, waar een kunstwerk met walvisgeluiden is ondergebracht.
Joris Vergauwen De private tuin van bloemkunstenaar Daniël Ost, waar een kunstwerk met walvisgeluiden is ondergebracht.