VIDEO. Daar zijn ze weer: de eerste oogst Zeeuwse mosselen is boven water gehaald

Op de Oosterschelde zijn vandaag de eerste Zeeuwse mosselen boven water gehaald. Het gaat om hangcultuurmosselen die aan touwen gekweekt werden en die enkele weken vroeger op de markt komen dan de traditionele mosselen van bodemcultuur. Volgende week liggen ze overal in de rekken. Sterrenchef Gert De Mangeleer mocht de eerste oogst aan boord van een mosselkotter meteen bereiden.

Reikhalzend wordt er elk jaar naar uitgekeken: de Zeeuwse mosselen. “Consumenten willen zo vroeg mogelijk mosselen eten, het liefst al op de eerste zonnige dagen”, zegt mosselkweker Jacco Schot. “Om op die nood in te spelen zijn er onze hangcultuurmosselen. Dat seizoen start gemiddeld 4 tot 6 weken vroeger dan het seizoen van de bodemcultuur.”

Nederland telt 9 hangcultuurkwekers die jaarlijks zo’n 2 miljoen kilo mosselen produceren. Ter vergelijking: de productie uit de bodemcultuur bedraagt jaarlijks zo’n 40 miljoen kilo. 65% daarvan gaat naar de Belgische markt.

In de hangcultuur wordt er gewerkt met touwen die in de stroming worden gehangen. “Daaraan hecht het mosselzaad zich in het water”, legt Jacco Schot uit. “In twee jaar groeien ze uit tot volwassen mosselen. Doordat ze dichter tegen het wateroppervlakte zitten krijgen ze meer zonlicht en vangen ze sneller plankton op zodat ze enkele weken vroeger op de markt kunnen komen.”

Volle schelpen door groeispurt laatste week

De hangcultuurmosselen zijn een erkend Zeeuws streekproduct. “Want alleen in Zeeland, namelijk in de Oosterschelde en Grevelingen, zijn geschikte, beschutte locaties om mosselen aan touwen te kweken”, zegt Jaap Geleijnse, voorzitter van de Zeeuwse hangcultuurkwekers. “We vertegenwoordigen maar 5% van de totale Nederlandse mosselproductie maar het zijn wel elk jaar de eerste die de consument op zijn bord krijgt.”

Vandaag werd de eerste oogst boven water gehaald en die ziet er veelbelovend uit. De hangcultuurmosselen staan sowieso al bekend om hun volle schelpen en ook dit jaar zijn het fraaie exemplaren dankzij een laatste groeispurt de voorbije week.

De eerste oogst Zeeuwse mosselen werd aan boord klaargemaakt door sterrenchef Gert De Mangeleer en geproefd door Sven Ornelis
Kristof Pieters De eerste oogst Zeeuwse mosselen werd aan boord klaargemaakt door sterrenchef Gert De Mangeleer en geproefd door Sven Ornelis

Mosselen krijgen sterrenbehandeling

Sterrenchef Gert De Mangeleer mocht als ambassadeur van Zeker Zeeuws de eerste mosselen aan boord van de mosselkotter ZZ 4 bereiden. “Ik heb gekozen voor een frisse bereiding met champagne, soja, koriander en combava (de schil van citrusvrucht). Je kan mosselen natuurlijk snel en eenvoudig bereiden maar ze zijn ook perfect om met smaken te spelen. Ik werk er zelf enorm graag mee. Het is en blijft een uniek zilt seizoensproduct waar wij Vlamingen elk jaar met goesting naar uitkijken.”

‘Would-be chef’ en kookblogger Sven Ornelis mocht de eerste oogst komen proeven en is onder de indruk. “Ze zijn enorm mals en zilt”, klinkt het. “Ik kook zelf enorm graag met mosselen. In de zomer zet ik het met plezier twee keer per week op tafel. Ik bereid ze klassiek maar leg ze ook op de barbecue of verwerk ze in een heerlijke pasta of salade. Dat is genieten!”

Vanaf volgende week zijn de Zeeuwse lekkernijen overal verkrijgbaar en zullen ook de supermarkten bevoorraad zijn. De mosselen van bodemcultuur worden over enkele weken verwacht.

Kristof Pieters
Kristof Pieters
Kristof Pieters
Kristof Pieters
Kristof Pieters
Kristof Pieters
Kristof Pieters
Kristof Pieters
Kristof Pieters
Kristof Pieters4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudy Control

  Eduard Dierckx Waar jij van spreekt zijn Deense mosselen maar geen Zeeuwse vandaar smaakverschil en waren ze vroeger te verkrijgen

 • GILLIS VAN LAETHEM

  Waarom die gratis mosselen niet laten proeven door armen en daklozen en niet door BV , zij kunnen het zelf betalen maar oh zo graag profiteren.

 • Eduard Dierckx

  Ze lagen vorige week al in de handel en uit nieuwsgierigheid gekocht. Met respect voor de kwekers maar dit zal echte mossel liefhebbers niet bekoren, bleek van uitzicht en fletse smaak. Beter wachten op de echte.

 • Daniel Collier

  Mosselen was vroeger voor de werkende mens dat is nu wel anders voor 1 kilootje betaald men in een restaurant 800 tot 1000!! oude belgiche franken.