Wout (11) en zijn familie verloren week geleden alles in een brand, nu zetten alle handelaars een spaarpotje

In de VBS van Pervijze staan spaarpotjes om nieuw speelgoed voor Wout (11) te kopen.
JHM In de VBS van Pervijze staan spaarpotjes om nieuw speelgoed voor Wout (11) te kopen.
Nog geen week nadat een zware brand het huis van Evelyne Deloz (43) en Dirk Vandenberghe (46) en hun drie zonen verwoestte, komt er al een golf van steunacties op gang. Zo staan er sinds deze middag spaarpotjes bij de handelaars in Pervijze en zetten de scholen van de kinderen hulpacties op. “En van tal van mensen kregen we heel wat spullen: een wasmachine, handdoeken, borden, noem maar op. Dit is echt fantastisch”, zegt Evelyne.
De woning van het vijfkoppige gezin is volledig vernield.
JHM De woning van het vijfkoppige gezin is volledig vernield.

Het grootste deel van het hebben en houden van het vijfkoppige gezin bleef zondagavond in de zware brand in hun huis langs de Heydehoekstraat in Eggewaartskapelle. Het nieuws dat het gezin hun huis was kwijtgeraakt, heeft veel mensen beroerd. Niet enkel in Eggewaartskapelle en Veurne, maar ook in Pervijze, waar het gezin vroeger woonde en nog erg gekend is. Heel wat lokale handelaars zetten sinds vrijdagmiddag een spaarpotje in hun zaak waar klanten een centje in kunnen stoppen om het gezin wat te helpen. Maar niet enkel bij de handelaars wordt het gezin geholpen. Tal van vrienden, familieleden en zelfs nobele onbekenden helpen Evelyne, Dirk, Quinten (17), Seppe (11) en Wout (11) waar ze kunnen.

Van handdoeken tot wasmachine

Al sinds de dag na de brand krijgt het gezin tal van goederen toegestopt. “Het is echt fantastisch”, zegt Evelyne. “We zijn haast alles verloren in het brand, in het vuur of in de verstikkende rook. We hadden bijvoorbeeld geen bord meer om uit te eten. Maar dankzij heel wat lieve mensen nu weer wel. Er zijn hier al tal van mensen geweest met pakweg kleding, handdoeken, borden tot zelfs een wasmachine toe. En er zijn ook mensen die ons financieel willen steunen. Nochtans vragen we daar zelf niet om, want we willen echt van niemand geld vragen. Maar het gebeurt spontaan en het doet ons ongelofelijk veel deugd. Je hoort altijd en overal dat de wereld steeds vreemder geworden is en veel egoïstischer. Maar wij geloven nu echt wel het tegendeel. Er zijn zovéél mensen met een groot warm hart, het is echt indrukwekkend.”

Acties in scholen

Ook de twee scholen waar de zonen school lopen zijn in actie geschoten. In het VTI van Veurne plannen ze acties en een verkoop om Quinten en Seppe te steunen. “Met de opbrengst daarvan willen we vooral nieuw speelgoed en boeken voor hen kopen, want we mogen niet vergeten dat zij óók alles kwijt zijn door de brand”, zegt Evelyne. En in de vrije bassischool in Pervijze, waar Wout zit, staan sinds vrijdag twee spaarpotjes. “Heel veel leerlingen, ouders en leerkrachten zijn begaan met de situatie van de getroffen familie”, zegt directrice Roselijn Versteghe. “We willen dan ook graag iets doen om hen een hart onder de riem te steken. We hoorden dat Wout sinds de brand geen speelgoed meer heeft. Daarom staan er nu die spaarpotjes. Met de opbrengst daarvan willen we graag wat speelgoed voor hem kopen. Volgende week organiseert de school nog een kerstmarkt waarvan de opbrengst naar de ouders van Wout gaat.” Op de kerstmarkt kunnen bezoekers genieten van allerlei lekkernijen gemaakt door de kinderen van de school.

Huurhuis gevonden

Na een week in een vakantiehoeve in Beauvoorde is er intussen een huurhuis gevonden voor het gezin. “Zowel de politie, de wijkagent, de brandweer als de stad hebben samen gezocht naar iets geschikts”, vertelt Evelyne. “Voor een gezin met vijf kinderen was dat niet evident. Er werd nu toch iets gevonden, een huis dat net te huur stond aan de kerk van Eggewaartskapelle. Dit weekend zullen we het huisje met alle gekregen spullen inrichten om dan zo snel mogelijk te verhuizen. Ja, het is vlak bij ons eigen huis en we zullen dus dagelijks aan de brand herinnerd worden. Maar dat vinden we oké, zo kunnen we ook de herstelwerken van dichtbij opvolgen. Maar die zullen wellicht een jaar in beslag nemen”, besluit Evelyne.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • christianne bruyland

    beter te kunnen wegschenken dan andersom, ga ervan uit da Kerstmis toch nog mooi kan zijn voor deze mensen.. hopelijk komt de familie dit ook emotioneel te boven

  • marc huyghebaert

    Da’s het verschil net - lokaal iemand steunen zie je nood maar ook de dankbaarheid en het gaat naar de mensen rechtstreeks Al die organisatie’s die in buitenland enzi actief zijn vertreren al 75% aan hun eigen structuur Ik steun ook mensen lokaal 2000x liever dan al die NGO’s