Westhoek hoeveboter en karnemelk van De Beauvoordse Walhoeve: “De voeding van de koeien bepaalt de smaak”

HLN kiest Hét Streekproduct 2019

Lyn Deeren is trots op haar hoeveboter en karnemelk.
Benny Proot Lyn Deeren is trots op haar hoeveboter en karnemelk.
De familie Deeren runt al generaties lang de Beauvoordse Walhoeve in Veurne. Hun zuivelproducten zijn in de hele provincie bekend. Hun Westhoek hoeveboter en karnemelk zijn erkende streekproducten. Ze zijn gemaakt met melk van hun eigen koeien die grazen in de vette polders. Van een korte keten gesproken ...

De Beauvoordse Walhoeve is een echt familiebedrijf. Lyn (36) en Jan (31) zijn al de zevende generatie. Hun ouders José Deeren (62) en Anne-Marie Dequeecker (59) startten de melkverwerking in 1986 op. Naast een breed gamma desserts maken ze veertig kazen. Een groot deel van de melk van hun koeien verwerken ze zelf. Naast de hoevewinkel staat de familie Deeren ook op de markt in Veurne, Nieuwpoort en Ieper. In West-Vlaanderen zijn er verschillende winkels te vinden die de producten van de Beauvoordse Walhoeve verkopen. “We maken al 28 jaar hoevekaas, maar omdat dit traditioneel niet gebeurde bij de landbouwers in de Westhoek, is die nog niet erkend als streekproduct. Onze hoeveboter en karnemelk hebben dat label wel al drie jaar”, zegt Lyn trots.

Hoeveboter en karnemelk van de Beauvoordse Walhoeve.
Benny Proot Hoeveboter en karnemelk van de Beauvoordse Walhoeve.

Een dagenlang proces

De basis voor de Westhoek hoeveboter en karnemelk is uiteraard de melk. “Het begint al bij de voeding van de koeien, want die bepaalt de smaak”, weet Lyn. “Ons gras is gespekt door de zware poldergrond, waarop onze runderen grazen. Door de droge zomer moesten we bijvoederen met de wintervoorraad van gedroogd gras, maïs en pulp. In september is het gras opnieuw aangesterkt. De keten kan bij ons niet korter zijn. De volle melk centrifugeren we, zodat we room en magere melk overhouden. Die magere melk gebruiken we in onze kazen en yoghurts. De room laten we gecontroleerd verzuren en doen we in de karn. Dat is een grote ton met een deksel. We vullen die tot de helft. Tijdens het ronddraaien komen de vetmembramen open. Die vormen de basis voor onze hoeveboter. De rest is karnemelk. De boter moeten we dan nog drie keer in ijskoud water onderdompelen om alle karnemelk eruit te krijgen. Het hele proces duurt een paar dagen. Omdat ze minder bewerkt is dan industriële melkerijboter, is onze boter wat harder, maar de smaak is subliem.” 

Omdat ze minder bewerkt is dan industriële melkerijboter, is onze boter wat harder, maar de smaak is subliem

Lyn Deeren

Culinaire tip

Maar is dat wel gezond? “Tuurlijk”, lacht Lyn. “Zoals bij alles geldt de leuze ‘met mate’. Hoeveboter kun je zowel op de boterham smeren, gebruiken om een taart mee te bakken of als bakboter in de pan.”

Karnemelk en hoeveboter doen eerder denken aan grootmoeders tijd, maar beide streekproducten winnen steeds meer aan succes. “In Nederland drinken ze karnemelk zoals wij frisdrank. Toch merken we ook bij ons een groeiende interesse. Tot slot nog een culinaire tip: laat aardappelen koken in karnemelk, maak er een puree van en werk af met garnaaltjes en een eitje”, besluit Lyn.

Het Laatste Nieuws gaat in samenwerking met Vlam op zoek naar het Beste Streekproduct van Vlaanderen. Een streekproduct wordt ambachtelijk vervaardigd, in de eigen streek, met een traditie van minimum 25 jaar en … geniet natuurlijk bekendheid bij het publiek. Stemmen op jouw favoriete streekproduct kan via de HLN-app. Download gratis de nieuwe HLN-app op iOS of Android, ontdek alle streekproducten die meedingen naar de titel Het Streekproduct 2019 bij In De Buurt en stem op jouw favoriet. Alle informatie over onze wedstrijd vind je op www.hln.be/streekproduct.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.