VTI Veurne scoort met uitvindingen

Sebastiaan Lamers, Robbe Timmerman en Andries Dedeurwaerder met de Fish-O-Matic.
Foto Gudrun Steen Sebastiaan Lamers, Robbe Timmerman en Andries Dedeurwaerder met de Fish-O-Matic.
Drie teams van het VTI van Veurne hebben met hun uitvindingen prijzen weggekaapt op Iotopia, een wedstrijd voor jongeren met nieuwe ideeën, en op de wetenschapsEXPO in Brussel.

Twee projecten eindigden op een gedeelde eerste plaats bij de wedstrijd Iotopia. Sebastiaan Lamers, Robbe Timmerman en Andries Dedeurwaerder zijn de jongens achter de Fish-O-Matic. "Alles begint bij een aquarium met vissen", duidt het trio. "Het afvalwater gebruiken we als bemesting voor een moestuintje boven het aquarium. De groenten filteren op hun beurt het water dat terugvloeit naar het aquarium."


'My Composting Friend' is een automatisch compostvat, dat Benjamin Decoene en Jakob Monteyne ontwierpen. Een sensor in het compostvat detecteert de temperatuur en vochtigheid en een andere sensor geeft info over de inhoud van het vat. Je kan er ook planten en kruiden uit laten groeien.


Op de wetenschapsEXPO in Brussel reef het team van de Fish-O-Matic nog eens twee prijzen weg. Zij mogen nu meedoen aan een expo in Tallinn (Estland) en Bratislava (Slovakije). 'My Composting Friend' kreeg de juryprijs en dat duo mag volgend jaar naar Jerez in Spanje. De lieveling van de jury op de wetenschapsEXPO was de 'batcap' van Thibaut Platteeuw, Aaron Smeyers, Dario Vande Putte en Niels Coudeville. Sensoren in een pet zorgen ervoor dat blinden voorwerpen op ooghoogte kunnen opmerken. Die klas, derde jaar elektromechanica, mag naar het Eurospacecenter in Transinne.


(GUS)