VTI-leerlingen maken gigantisch kunstwerk ‘Europe in Change’

De VTI-leerlingen, leerkrachten en directie voor het kunstwerk in Peutie.
VTI Veurne De VTI-leerlingen, leerkrachten en directie voor het kunstwerk in Peutie.
Het kunstwerk ‘Europe in Change’ is te zien op het domein Batenborch in Peutie. De leerlingen van het VTI in Veurne werkten er samen met leeftijdsgenoten uit vijf andere landen aan mee. Het beeldt Europa uit, is zes meter hoog en heeft een diameter van acht meter.

Maandenlang hebben de leerlingen van het vijfde, zes en zevende jaar lassen hard gewerkt om het kunstwerk tijdig klaar te krijgen. Hun collega’s van het zesde Industriële Wetenschappen ontwierpen het. “We hebben al langer een samenwerking met scholen uit Zweden, Italië, Griekenland, Slovenië en Portugal. Die hebben allemaal een onderdeel van ‘Europe in Change’ gemaakt”, legt leerkracht Lut Hoornaert uit. Zij coördineerde het project samen met Filip Robyn. “Het zit vol symboliek”, weet Filip. “De koepelstructuur duidt op de samenwerking in Europa. Onze leerlingen hebben die gemaakt. De Slovenen creëerden de fries en de Italianen de 28 maskers die verwijzen naar de Europese landen. Onder elk masker is een QR-code aangebracht. Scan je die in dan hoor je het verhaal van 28 Europeanen. Ook bij de telescoop staat een QR-code. Je ziet en hoort een impressie met natuurbeelden van een Zweedse fotograaf en op muziek van een Portugese muziekschool. De Grieken maakten de film.” De voorstelling van het project vond in het Europees parlement plaats, waar een tentoonstelling loopt. Het kunstwerk zelf was te groot voor het parlement vandaar dat het in Peutie een vaste stek heeft gekregen. Het VTI van Veurne kon rekenen op de begeleiding van de Koksijdse kunstenaar Frans De Medts.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.