Veurnenaars spelen in circusfilm

De deelnemers aan het circusproject Cirque Magique hebben ondertussen allerhande circustechnieken onder de knie.
Benny Proot De deelnemers aan het circusproject Cirque Magique hebben ondertussen allerhande circustechnieken onder de knie.
Het project Cirque Magique bereikt morgen zijn hoogtepunt met de filmvoorstelling waarin gewone mensen echte circusartiesten worden. De organisaties Klein Verhaal en Woesha kregen een 25-tal mensen mee in hun project. Een aantal onder hen hebben de circusmicrobe zo te pakken dat ze zich zullen blijven bijscholen.

Voor het artistieke project Cirque Magique kwamen een 25-tal deelnemers een paar maanden elke week samen om verschillende circusacts onder de knie te krijgen. Elke deelnemer speelde een personage en is lid van een circusfamilie. Regisseur Lisa Tahon bracht alles in beeld en het resultaat van dat alles kan je komende zaterdag zien in zaal De Zonnebloem. "Het was fantastisch", glundert mama Sarah Verhaeghe (38) uit Koksijde. "Toen het project in een circustent werd voorgesteld op de Grote Markt in Veurne was ik onmiddellijk verkocht. Het enthousiasme van mijn zoon Arthur (8) was aanstekelijk en dus trok ik naar het vroegere klooster van de Blauwe Zusters. De circusacts werden aangeleerd in een losse sfeer. Ook de grote verscheidenheid van mensen met wie ik mocht samenwerken was tof. Iedereen werd in zijn waarde gelaten. Mijn zoon kwam ook gewoon mee om circustechnieken te leren of te ravotten in de tuin. De film zaterdag zal confronterend zijn, maar dan hopelijk op een leuke manier. Samen met een paar deelnemers doen we alvast verder met de circustechnieken. Op eigen initiatief zullen we ons daarbij laten begeleiden."

Deelnemer Sarah Verhaeghe.
Benny Proot Deelnemer Sarah Verhaeghe.

Veurnse slapers

Coördinator Eva Samyn geeft toe dat het project niet meteen een vliegende start kende. "Het duurde toch wel een maand voor we een vaste groep hadden. Maar de Veurnaars hebben dan ook niet voor niets de bijnaam van Veurnse Slapers", grapt Eva. "Nu hebben we een goede groep waarmee het prettig samenwerken was. Iedereen ontdekte zijn eigen talent en daarrond hebben we een leuk verhaal in beeld gebracht. We filmden niet enkel in het klooster zelf, waar we telkens oefenden, maar trokken ook naar het mooie Booitshoeke. Het resultaat is een stille film die we morgen om 19 uur zullen tonen."

Regisseur Eva Samyn.
Benny Proot Regisseur Eva Samyn.

Borden op een stokje

Claire Verhulst (62) uit Veurne kijkt er alvast naar uit. "Vooral de vrolijke kinderen hier spraken me aan. Ik ben dan ook blij dat ik met hen kon dansen en plezier maken." Annie Vannieuwenhuyze (64) uit Veurne heeft ook alleen maar lovende woorden. "Ik heb leren borden draaien op een stokje. Elke week was ik van de partijHet sociale contact vond ik er aangenaam." Dat bevestigt ook Gerd Blömeaphol (65). "Ik woon nog niet zo lang in Veurne en in België, want ik kom van Duitsland. Dankzij dit project heb ik veel nieuwe mensen leren kennen. Mijn act is niet zo bijzonder. Ik heb zelf een circusverhaal geschreven dat ik vertel."


Iedereen kan morgen om 19 uur komen kijken naar Cirque Magique in De Zonnebloem. De toegang is gratis en vooraf reserveren hoeft niet.