Veurne krijgt nieuwe skyline met woontorens van 31 meter hoog

WVI, ION en het stadsbestuur leggen samen de eerste steen van de Suikertoren.
GUS WVI, ION en het stadsbestuur leggen samen de eerste steen van de Suikertoren.
De eerste stenen van de twee woontorens van 31 meter hoog op de site van de vroegere Suikerfabriek in Veurne zijn gelegd. Er komen 70 appartementen en de stedelijke academie in. De torens maken deel uit van een ruimer project met in totaal 450 woonsten. Bijzonder is dat die geen CO² zullen uitstoten.

In Veurne heb je de Sint-Niklaaskerk en de Sint-Walburgakerk, maar de skyline krijgt er binnen twee jaar nog een derde en vierde toren bij. De realisatie van de Suikertoren is gestart. “In de Brikkerijstraat is de bouw van 28 woningen en 9 appartementen begonnen. Al 80 procent is verkocht”, zegt Matthieu Pacco van ION, het Waregemse bedrijf dat het woongedeelte voor zijn rekening neemt. 

Stadsbrouwerij met brasserie

“De appartementen in de Suikertoren zijn al voor dertig procent verkocht. De kopers zijn divers: van gepensioneerden tot jonge gezinnen en van Veurnaars tot mensen vanuit Antwerpen. We hopen in de Suikertoren, bestaande uit twee woonblokken van 31 meter met in totaal 70 appartementen, ook een stadsbrouwerij met brasserie te kunnen inrichten. Tot slot is er op de gelijkvloerse, de eerste en tweede verdieping ruimte voor de stedelijke academie met 720 leerlingen en 39 leerkrachten. Die moet tegen 2022 klaar zijn. We zijn niet alleen fier op de goede verkoop, maar ook op het feit dat er tegen het woonproject geen enkele klacht kwam.”

Een 3D-simulatie van het geplande project.
ION Een 3D-simulatie van het geplande project.

Warmtenet

Eind 2005 werd de Suikerfabriek gesloten. De West-Vlaamse Intercommunale kocht het gebied en zal er de eerstkomende jaren een regionaal bedrijventerrein van 15 hectare inrichten. De nieuwe wijk met 450 woningen is volop in ontwikkeling. In de Brikkerijstraat moeten de eerste huizen tegen de zomer van volgend jaar afgewerkt zijn. Bijzonder is het duurzame karakter. “We zijn de eerste stad in de Westhoek die een warmtenet aanlegt dat niet verbonden is aan een verbrandingsoven”, zegt burgemeester Peter Roose (Veurne Plus). “Ondergronds legt ION een leidingnet van 3,6 kilometer aan. Het water dat daar doorstroomt, wordt opgewarmd met de restwarmte van een naburig groot bedrijf. Die onderneming zal de warmte, die anders door de schoorsteen vliegt, verkopen. Dat warmtenet is voldoende voor alle wooneenheden. De nieuwe wijk zal dus geen CO² uitstoten. Bovendien betalen de bewoners minder dan het goedkoopste gastarief.”

Fiets- en voetgangersbrug

En dan is er nog de mobiliteit. Vreest Veurne niet voor een verkeersinfarct, als binnen een paar jaar de bewoners van die nieuwe woonbuurt erbij komen? “Nee hoor”, sust Peter Roose. “We zullen de Rodestraat en Zuidburgweg vernieuwen, pleiten bij het Agentschap Wegen en Verkeer voor verkeerslichten op het kruispunt met de Vaartstraat en plannen ook een fiets- en voetgangersbrug naar de Kaai. Tot slot promoten we het fietsen. Zo doorkruisen twee fietspaden het gebied. Die zullen sensorgestuurd verlicht worden.”

Hier komt binnen twee jaar de Suikertoren, aan de kant van de Zuidburgweg.
GUS Hier komt binnen twee jaar de Suikertoren, aan de kant van de Zuidburgweg.
Burgemeester Peter Roose is trots dat Veurne de eerste stad in de Westhoek is, die kiest voor een warmtenet in de geplande woonwijk.
GUS Burgemeester Peter Roose is trots dat Veurne de eerste stad in de Westhoek is, die kiest voor een warmtenet in de geplande woonwijk.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.