Twee jaar geleden kreeg sergeant Jan (52) ALS. Zondag houden zijn brandweervrienden speciaal voor hem opendeur in kazerne

De brandweerpost van Veurne. Hun sergeant Jan Bouttry zijn ze nog lang niet vergeten.
Davy Lucidarme De brandweerpost van Veurne. Hun sergeant Jan Bouttry zijn ze nog lang niet vergeten.
Het was de uitdrukkelijke wens van brandweersergeant Jan Bouttry (52) uit Veurne, die aan de spierziekte ALS lijdt: nog eens een opendeurdag meemaken in zijn geliefde kazerne. Zondag is het zover. “Normaal hielden we dit jaar geen opendeurdag, maar speciaal voor Jan doen we het toch. De opbrengst gaat naar de ALS Liga”, vertelt sergeant Jurgen Bauden. Er staan heel wat demonstraties en activiteiten op het programma. 

Eind 2017 kreeg Jan Bouttry het zware verdict te horen. Na 33 jaar als brandweerman diende hij er noodgedwongen mee te stoppen. Ook zijn loodgietersbedrijf moest hij met pijn in het hart opdoeken. “Jan is al twee jaar met ziekteverlof, maar we zijn hem lang niet vergeten. Integendeel, we missen hem bij ons korps. Hij was een van onze hoekstenen. Van Jan kon je echt veel leren, zowel als brandweerman en als mens. Hij heeft ook veel mensenlevens gered, zowel als duiker en als bevelhebber tijdens interventies”, vertelt sergeant Jurgen Bauden van de brandweerpost Veurne.

Normaal gezien vindt de opendeurdag slechts om de vijf jaar plaats, omdat de organisatie heel wat voeten in de aarde heeft. Maar omdat Jan het wenst, zijn we onmiddellijk in gang geschoten

Sergeant Jurgen Bauden

“Maar het gaat jammer genoeg snel bergaf met hem. Praten, slikken en bewegen begint erg moeilijk te worden. Op de laatste algemene vergadering van onze brandweerpost gaf Jan te kennen dat hij graag nog eens een echte opendeurdag had meegemaakt in zijn geliefde kazerne. Normaal gezien vindt de opendeurdag slechts om de vijf jaar plaats, omdat de organisatie heel wat voeten in de aarde heeft. Maar omdat Jan het wenst, zijn we onmiddellijk in gang geschoten. Zijn wens willigen we met plezier in. Zondag 22 september is het zover", aldus sergeant Jurgen Bauden, die zijn schouders onder de opendeurdag stak. 

Fire For Jan

Eerder organiseerden brandweerlieden van Veurne al een benefiet onder de noemer Fire For Jan en organiseerden ze tal van acties voor De Warmste Week.

Sergeant Jan Bouttry moest door de spierziekte ALS noodgedwongen afscheid nemen van de brandweer, na 33 jaar dienst.
Bart Boterman Sergeant Jan Bouttry moest door de spierziekte ALS noodgedwongen afscheid nemen van de brandweer, na 33 jaar dienst.

 “Jan mocht kiezen aan welk goed doel we de opbrengsten gaven. Hij koos telkens de ALS Liga, om onderzoek naar de bestrijding van de ziekte te ondersteunen. Ook tijdens de opendeurdag van zondag zal de opbrengst naar de ALS Liga gaan”, zegt Jurgen. Zo zijn er speciale badges vervaardigd met ‘Fire For Jan’, die te koop aangeboden zullen worden.

De opendeurdag vindt op zondag 22 september plaats in de kazerne in de Nijverheidsstraat.
Brandweer Veurne De opendeurdag vindt op zondag 22 september plaats in de kazerne in de Nijverheidsstraat.

Loodzware fysieke inspanning

“Jan zo zien aftakelen, valt ons erg zwaar. Het zal een emotioneel moment worden als Jan zondag aankomt. Hij heeft zijn rolstoel inmiddels moeten omruilen voor een elektrisch exemplaar om mobiel te blijven. De opendeurdag wordt voor hem een loodzware fysieke inspanning, waarvan hij lang zal moeten recupereren. Maar aan de andere kant kijkt hij er ook enorm naar uit”, aldus collega Jurgen. Jan Bouttry zal er aanwezig zijn samen met zijn gezin, dat hem door en door steunt.

Zelfs mugheli komt langs

De opendeurdag vindt zondag plaats tussen 11 tot 17 uur in de kazerne in de Nijverheidsstraat. Er zijn tal van demonstraties en alle facetten van de brandweer komen aan bod. Ook de politie Spoorkin, SOS Reptiel, dierenasiel Ganzeweide, Defensie, de ALS Liga en de organisatie achter de mughelikopter zullen aanwezig zijn met een standje. De mugheli zal bovendien even tot bij de kazerne vliegen. “We hopen een mooie som in te zamelen voor de ALS Liga. We zijn ook blij om te horen dat het Veurns Vocaal Ensemble, dat zondag een ode aan Will Tura geeft in Furnevent, de opbrengst eveneens aan de ALS Liga zal schenken”, aldus Jurgen Bauden. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Nancy De Cloedt

    Een heel mooi gebaar van het Korps. Geniet van die dag Jan ,veel sterkte

  • Ronny Popelier

    Is een heel mooi initiatief en zeker tov Jan, het zal hem zeker goed doen nog eens terug te zijn. Mooi van het brandweerkorps, heel veel moed en sterkte Jan, en probeer te genieten van deze opendeur.

  • Dirk Van den bosch

    Heel veel sterkte en moed voor Jan en zijn familie. Dikke proficiat aan het brandweerkorps van Veurne. Dirk Van den Bosch bw Wetteren