Smout en kaantjes uit de Westhoek van ’t Eendenhof: “Producten uit ‘grootmoeders tijd’ zijn weer in trek”

HLN kiest Hét Streekproduct 2019

Roeland, Griet en Willem Dewicke stellen hun ambachtelijke vleeswaren voor.
Benny Proot Roeland, Griet en Willem Dewicke stellen hun ambachtelijke vleeswaren voor.
Nee, ze hebben geen eenden bij ’t Eendenhof in Avekapelle. Willem Dewicke (52) en zijn kinderen kweken varkens op stro. Smout en kaantjes zijn erkende streekproducten die je nauwelijks nog vindt op de markt. “Al merk ik wel dat producten uit ‘grootmoeders tijd’ opnieuw in trek zijn”, zegt Willem.

De roots van Willem liggen in de boerderij. Omdat er op de ouderlijke hoeve in Oostkerke geen ruimte was om uit te breiden, nam hij in 1990 ’t Eendenhof in Avekapelle over. De naam behield hij, maar hij kweekt er wel varkens en runderen. “Een erkenning als streekproduct vind ik belangrijk, omdat ik hiermee het ambachtelijke werk onderstreep. Zo’n label straalt ook vertrouwen uit naar de klanten”, beseft Willem. “Smout is gesmolten varkensvet van het bandspek dat ik na vijf uur koken door een zeef giet. Wat in de pot stroomt, is smout en wat in de zeef achterblijft, zijn de kaantjes. Die frituur ik nog, zodat we krokante vleesrestjes bekomen. Kaantjes, ook wel pietjes genoemd in de Westhoek, zijn heerlijk in bijvoorbeeld slaatjes. Smout wordt steeds meer gebruikt in het deeg van brood, waardoor het langer vers blijft. Kruiden doe ik niet. De klant moet zelf beslissen of hij zout, peper of nootmuskaat wil toevoegen. Ik merk trouwens dat producten uit ‘grootmoeders tijd’ opnieuw in trek zijn. Varkenshersenen, vette darmen en ouderwetse, grijze boerenpaté vliegen de deur uit.”

Kaantjes.
Benny Proot Kaantjes.

Eigen kweek

Bij Willem Dewicke komen de biggen van acht weken oud aan op ’t Eendenhof. Zoon Roeland (25) mest die vet tot ze ongeveer 110 kilogram wegen. Om de stress zo laag mogelijk te houden, worden ze in een slachthuis dichtbij gedood. “Om de kwaliteit van ons vlees hoog te houden, kweken we onze varkens op stro. We geven onze dieren natuurlijke voeding op basis van tarwe, gerst, erwten en lijnzaad. We zijn er voorstander van om zo weinig mogelijk voedselkilometers af te leggen. Dat is ook de reden waarom we in onze voeders werken met eigen erwten en niet met soja”, legt Willem uit. 

Kaantjes, ook wel pietjes genoemd in de Westhoek, zijn heerlijk in bijvoorbeeld slaatjes. Smout wordt steeds meer gebruikt in het deeg van brood, waardoor het langer vers blijft

Willem Dewicke

Naast smout en kaantjes ligt er nog een erkend streekproduct in de toonbank van ’t Eendenhof: hoofdvlees. “We laten de varkenskop zacht koken. Daarna ontdoen we het vlees van de beenderen en malen het fijn. Afkruiden doen we met peper, zout en nootmuskaat. Typerend is dat ons hoofdvlees grijs kleurt en niet roze, zoals je vaak ziet. Dat komt omdat we geen kleurstoffen gebruiken.”

Willem en zijn dochter Griet (27) verkopen hun ambachtelijke producten op zes markten in Veurne, Staden, Gistel, Hooglede, Middelkerke en Diksmuide en in de hoevewinkel in Avekapelle.

Het Laatste Nieuws gaat in samenwerking met Vlam op zoek naar het Beste Streekproduct van Vlaanderen. Een streekproduct wordt ambachtelijk vervaardigd, in de eigen streek, met een traditie van minimum 25 jaar en… geniet natuurlijk bekendheid bij het publiek. Stemmen op jouw favoriete streekproduct kan via de HLN app. Download gratis de nieuwe HLN-app op iOS of Android, ontdek alle streekproducten die meedingen naar de titel Het Streekproduct 2019 bij In De Buurt en stem op jouw favoriet. Alle informatie over onze wedstrijd vind je op www.hln.be/streekproduct.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • CARINE GONSAELES

    Zware stiel, maar ze doen het met hart en ziel ....en dat laat zich smaken. Willem en zijn kinderen maken en verkopen Top producten!