Sereen afscheid van gelukkig paar

WILLY (55) EN KATRIEN (57) ZATEN SAMEN MET KLEINZOON IN AUTO

Het bidprentje van Katrien en Willy.
Repro MVHB Het bidprentje van Katrien en Willy.
Veurne nam zaterdag afscheid van Willy Vercruysse (55) en echtgenote Katrien Rys (57) in de Sint-Walburgakerk. Het koppel overleed na een ongeval in Wulpen, in de wagen zat ook hun kleinzoon Maurice (3). "Ergens geloof ik dat Maurice levend uit het ongeval geraakt is dankzij hen", vertelt hun zoon Jeroen.

De Sint-Walburgakerk zat zaterdagochtend afgeladen vol voor de uitvaartplechtigheid. Het werd een passend eerbetoon, opgeluisterd met zangstukjes. Die werden onder meer gebracht door het Iepers Kamerkoor, waarin het koppel samen zong. "We wilden een serene plechtigheid, maar ook tonen hoe gelukkig ze waren. Ook de foto die we gekozen hebben op het bidprentje, toont mijn ouders in een gelukkig moment samen", vertelt zoon Jeroen. Tijdens de plechtigheid zelf werd meermaals verwezen naar het levensgeluk dat het koppel uitdroeg. "Jullie straalden blijdschap uit, stralen van geluk. Niet enkel voor jullie zelf, maar vooral voor anderen", klonk het. "En nu, twee bloeiende bloemen door de storm van het leven weggerukt."

Niets verbergen

Op 8 oktober sloeg het noodlot toe in Wulpen. Willy en Katrien reden naar huis met hun wagen en hadden hun kleinzoontje Maurice op de achterbank. Het koppel had net Maurice opgehaald bij zijn ouders in Schelle, om samen met de jongen enkele dagen door te brengen aan zee. Op de Nieuwpoortkeiweg liep het mis toen een bestuurster uit Koksijde plots op de verkeerde rijstrook terechtkwam. Dat leidde tot een zware frontale botsing waarbij de twee vijftigers op slag dood waren. De bestuurster van de andere wagen raakte zwaargewond en ligt nog steeds in coma in het ziekenhuis. De driejarige kleinzoon van Willy en Katrien raakte als bij wonder amper gewond. "Fysiek stelt hij het goed, en we merken ook dat hij het ergens kan begrijpen. We willen het nieuws dan ook niet verbergen voor hem. Volgens de specialisten is het beter om hem in zijn geval alles te vertellen", stelt zoon Jeroen. Willy en Katrien waren op het moment van hun overlijden ook nog maar enkele dagen voordien opnieuw grootouders geworden van kleindochter Yuna. "Tijden later zullen jullie als prachtige, fiere grootouders herinnerd worden", klonk het op de uitvaartplechtigheid. Zoon Jeroen apprecieert de steun, die hij krijgt van iedereen die zijn ouders heeft gekend.

Fier

"Ik ben fier op mijn ouders. Ze waren sociale mensen die nauw betrokken waren in de maatschappij. Ergens geloof ik dat Maurice uit het ongeval geraakt is dankzij hen. Dat zij hem hebben gered, als was dat het laatste wat ze voor hem konden doen."