Rusthuisdief die 38 keer toesloeg krijgt 12 maanden cel extra

De man werd gestraft in de rechtbank van Veurne
JHM De man werd gestraft in de rechtbank van Veurne
Een 40-jarige man uit Charleroi is door de Veurnse strafrechter veroordeeld tot een bijkomende effectieve gevangenisstraf van twaalf maanden voor 38 inbraken en diefstallen uit rusthuizen. Het openbaar ministerie had initieel  37 maanden cel gevorderd, maar de rechter hield het op twaalf maanden gezien hij eerder werd veroordeeld voor feiten uit dezelfde periode. 

De bal ging aan het rollen toen Anthony C. op 24 juli 2016 zijn slag sloeg in een rusthuis in Veurne. Met de bankkaart van het slachtoffer werd ruim 6.000 euro afgehaald en nog eens 10.000 euro werd overgeschreven naar de rekening van Imed A. (38). Die Marokkaanse beklaagde ontkende echter zijn betrokkenheid bij de feiten. “Het spijt me dat ik het geld heb gebruikt om op reis te gaan, maar met diefstallen en C. heb ik niets te maken. Ik ken hem zelfs niet”, zei de man op het proces. Dankzij verder onderzoek kon de rusthuisdief gelinkt worden aan 38 gelijkaardige diefstallen van 2012 tot 2018. Het gaat onder andere over diefstallen in Aalst, Leuven, Westerlo en Blankenberge

Uiteindelijk werd Anthony C. op eind september 2018 bij een routinecontrole opgepakt door de lokale politie van Brussel. De verdachte probeerde nog te ontkomen door uit een raam te springen en brak daarbij zijn enkel. Na zijn aanhouding bleek dat de man uit Charleroi bij verstek al veroordelingen van in totaal ruim zeven jaar cel had opgelopen. Tegen die vonnissen tekende hij toen verzet aan, maar een groot deel van die straffen werd al bevestigd.

Kleine 30.000 euro schadevergoeding

De rechter sprak 12 maanden cel uit voor de rusthuisdiefstallen, maar hield naar eigen zeggen rekening met eerdere veroordelingen voor feiten uit dezelfde periode. Daarom dat de straf relatief laag is ten aanzien van de vordering van het openbaar ministerie. Zijn kompaan werd tot veertien maanden effectieve gevangenisstraf veroordeeld. In totaal zullen de beklaagden meer dan 29.000 euro schadevergoeding moeten betalen. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.