Plantenweelde in groene stadslong

STADSBESTUUR ZORGT VOOR METAMORFOSE VAN WALBURGAPARK

Schepen Anne Dequidt, Ann Vanlerberghe, Luc Debruyne en Nard Devoghel van de groendienst genieten van een streepje zon in het vernieuwde Walburgapark.
Foto Gudrun Steen Schepen Anne Dequidt, Ann Vanlerberghe, Luc Debruyne en Nard Devoghel van de groendienst genieten van een streepje zon in het vernieuwde Walburgapark.
Zondag, op de dag van het park, schuiven 1.900 Veurnaars aan om hun nieuw Walburgapark te ontdekken. De groene long in het Veurnse stadscentrum heeft dan ook een ware metamorfose ondergaan. "Een open, toegankelijk park met voldoende ruimte om te rusten en te spelen, dat was het opzet waarin we geslaagd zijn", vindt schepen Anne Dequidt (CD&V).Het stadsbestuur investeerde 630.000 euro in het vernieuwde Walburgapark.

De aannemer plantte acht nieuwe bomen, 1.200 heesters, 1.050 siergrassen, 2 waterplanten, 19 rozenstruiken en 20.500 vaste planten. Cijfers die bewijzen dat het Walburgapark er helemaal anders uitziet dan een paar maanden terug.


"Heel wat struiken moesten eraan geloven maar de bomen hebben we wel grotendeels behouden", leidt Anne Dequidt ons rond. "De paden vormen een logische route. Op vraag van de bewoners behielden we de volière met de parkieten. Bovenop de mote lieten we een speelburchtje bouwen dat deel uitmaakt van de nieuwe kindvriendelijke route die we op 5 juni openen. Bedoeling is dat kinderen balletjes werpen door de ramen van die burcht. Nog meer kinderjolijt is er op het nieuwe speelplein dat we op rubberen tegels plaatsten. Daarbij zetten we twee houten vlonders die de contouren van het vroegere kapittelhuis volgen. Een andere knipoog naar het verleden is de blauwe rij tegels die vertrekt aan het Heldenplein en doorloopt naar de mote. Daarmee simuleren we de walgracht die er in de twaalfde eeuw liep."

Oase van rust

"Door de open structuur nodigt het park meer uit om te genieten", laat Dequidt nog weten. "We plaatsten extra zitbanken. De blikvanger is de bank die we kregen van de Ghesellen van de Kastelnij Veurne. Ook leuk is de Veurnse slapersbank. Tot slot hebben we rondom de kiosk meer ruimte voorzien voor activiteiten."


Voor Luc Debruyne, hoofd van de groendienst, is het een speciaal project. "Ik startte 42 jaar terug mijn loopbaan in dit park als hovenier. Eind juni ga ik op pensioen."


Zondag trakteert het stadsbestuur vanaf 14 uur met een dessertbuffet aan de liefst 1.900 Veurnaars die zich daarvoor hebben ingeschreven. Daarna kan het publiek met een gids het park verkennen. De nadars verdwijnen pas maandag. "We hopen op respect voor de pas aangeplante bloemen en planten", geeft schepen Dequidt nog mee.


Het stadsbestuur investeerde 630.000 euro in het Walburgapark.