Ook de dorpen verdienen toeristische aandacht

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN VEURNE

Veurne wil meer filmploegen naar de stad lokken, zoals hier voor de opnames van de tv-reeks 'De Bende van Jan de Lichte' op de Grote Markt.
Foto Proot Veurne wil meer filmploegen naar de stad lokken, zoals hier voor de opnames van de tv-reeks 'De Bende van Jan de Lichte' op de Grote Markt.
In het nieuwe toeristische beleid ligt het accent op grotere evenementen in Veurne en een betere samenwerking met productiehuizen. De deelgemeenten dreigen echter uit de toeristische boot te vallen. Waar moeten de accenten liggen?

"De voorbije zes jaar is het aantal overnachtingen in Veurnse logies verdubbeld naar 55.000 overnachtingen", weet toerismeschepen Celine Mouton (Veurne Plus). "Dat betekent niet alleen meer inkomsten voor onze handelaars, dat succes trekt ook nieuwe ondernemers aan die in onze stad willen investeren. Ook de inwoners zijn massaal aanwezig op Kiosk Matinee, Zomervariaties of Veurne La Fête. Door samen te werken met productiehuizen en nationale omroepen raken de Veurnse troeven bij een breed publiek bekend. Jaarlijks vernieuwen we het aanbod fietsarrangementen. Zo leren de toeristen en inwoners ook de dorpen kennen en pikt de plaatselijke horeca een graantje mee."


Wouter Vanlouwe (N-VA) wil het historische patrimonium nog meer uitspelen. "Dat gebruiken filmploegen graag in hun producties. We kunnen er ook de gastronomie aan koppelen, want op dat vlak zijn we in Veurne goed bedeeld. Misschien moeten we een aantal evenementen vanonder het stof halen. Ik denk maar aan Veurne anno 1900 of - waarom niet - een authentieke veemarkt, zoals die een eeuw geleden plaatsvond. Zo'n initiatieven kunnen we doortrekken naar de dorpen. Beauvoorde zouden we als kunstenaarsdorp nieuw leven inblazen."

Verenigingen

Stijn Hommez (!nspraak) pleit dan weer voor de oprichting van een toeristisch evenementenbureau. "Dat zou verenigingen die iets willen organiseren kunnen begeleiden. Het zou een alternatief kunnen zijn voor de VVV, die vijf jaar geleden werd afgeschaft. De band met de verenigingen moet veel sterker. We streven naar een betere samenwerking met de kustgemeenten, zodat we elkaar beter kunnen aanvullen. Het toeristisch aanbod moet verdeeld worden over alle deelgemeenten en dat zoveel mogelijk samen met plaatselijke verenigingen." (GUS)