Koopverslaafde vrouw voor rechter door onbetaalde rekening van 8.000 euro bij kledingzaak

Illustratiebeeld.
ANP Illustratiebeeld.
Een 28-jarige vrouw uit Tienen riskeert een zware werkstraf, omdat ze kledingzaak ChickaPow in de Zuidstraat in Veurne voor maar liefst 8.000 euro heeft opgelicht. U.S. lijdt aan oniomanie, beter gekend als koopverslaving, en kon de torenhoge rekeningen niet betalen. 

De strafzaak werd dinsdagmorgen gepleit in de Veurnse rechtbank. “De vrouw deed via het internet grote bestellingen van kledij, schoenen en tal van modeaccessoires. Initieel betaalde ze een deeltje van de rekening, zodat de volgende aankopen verstuurd zouden worden. Daarna begon ze evenwel valse overschrijvingsbewijzen over te maken. De vrouw had immers geen geld meer op haar rekeningen en wist dat maar al te goed. De vrouw lijdt aan oniomanie", sprak de procureur op het proces. Het Openbaar Ministerie vorderde een werkstraf van 150 uur. 

Lange revalidatie na ongeval

Volgens de advocaat van U.S. moeten de feiten in hun context worden gezien. “Mijn cliënte kende een heel moeilijke periode door een zwaar ongeval in 2017. Er volgde een lange revalidatie en daarnaast kreeg ze af te rekenen met een koopverslaving. Ze bevond zich in een precaire financiële situatie en heeft inderdaad enorm veel aankopen die ze niet meer kon betalen. Ze zit inmiddels in collectieve schuldenregeling en haar toestand is nu beter", pleitte haar raadsman. 

Hij vroeg een opschorting van straf, gekoppeld aan voorwaarden zoals begeleiding. De beklaagde was zelf niet aanwezig in de rechtbank. Vonnis op 11 februari.