Grootscheepse controleactie door politie, douane en belastingdienst: tientallen inbreuken, 28.000 euro binnengehaald

De politie controleerde vooral op zwaar vervoer.
Lokale Politie Spoorkin De politie controleerde vooral op zwaar vervoer.
In Veurne is maandag een grootscheepse controleactie gehouden door de politie Spoorkin, de douane, de Vlaamse Belastingsdienst en de milieu-inspectie. Honderden bestuurders en hun voertuigen, zowel vrachtwagens als auto’s, werden gecontroleerd. In totaal is zo'n 28.000 euro aan onmiddellijke inningen en openstaande achterstallige boetes en belastingen binnengehaald. Een overzicht van de resultaten. 

De politie controleerde 2.068 voertuigen op snelheid en daarvan reden 282 - liefst 13,6 procent -te snel.  De politie nam 178 adem-samples af, waarvan er 63 aanleiding gaven tot een ademtest, maar die bleken allemaal negatief. Wel zijn 22's pv’s van waarschuwing uitgeschreven voor overtredingen rond verzekering, keuring en de aanwezigheid van een brandblusapparaat. Daarnaast is 7.480 euro aan onmiddellijke inningen ingevorderd, verdeeld over vijf vrachtwagenchauffeurs, voor ernstige inbreuken op de tachograaf, ladingzekering, uitzonderlijk vervoer en het niet kunnen voorleggen van de nodige documenten.

De politie controleerde vooral op zwaar vervoer.
Lokale Politie Spoorkin De politie controleerde vooral op zwaar vervoer.

Douane en belastingdienst

De douane inde 7.020 euro tijdens de controleactie, door drie openstaande penale boetes, het gebruik van rode gasolie en het niet kunnen voorleggen van de vrachtbrieven. Er werd ook een voertuig getakeld omdat de bestuurder openstaande boetes van net geen 5.000 euro niet onmiddellijk ter plaatse kon voldoen. De Vlaamse Belastingdienst scande met zijn ANPR-camera dan weer 1.772 voertuigen, waarvan 9 bestuurders werden tegengehouden om ter plaatse de achterstallige belastingen te betalen. Dat leverde 4.413,10 euro op. Daarnaast stelde de belastingdienst nog 4 pv’s op voor de niet-aangifte van kilometerheffing. Tot slot werd nog één voertuig getakeld, omdat de bestuurder nog nog 4.227,38 euro achterstallige belastingen open staan had en niet kon betalen.

28.000 euro

De grootscheepse controleactie bracht rechtstreeks 18.833,49 euro op, maar volgens de politie zal dat bedrag allicht oplopen tot 28.032,70 euro door de takelingen bij achterstallige boetes en belastingen. 

Op de piekmomenten waren zo’n 50 inspecteurs tegelijkertijd de baan op.

De douane controleert of de vrachtwagens wel op normale diesel rijden en niet op accijnzenvrije rode diesel.
Lokale Politie Spoorkin De douane controleert of de vrachtwagens wel op normale diesel rijden en niet op accijnzenvrije rode diesel.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • gilbert declerck

    Dat behoort toch tot hun taken...waarom opslag of extra premies geven ?

  • francois dierickx

    Meer doen en politie opslag geven top mannen doe zo voort