Geen acteerervaring, wel in
nieuwe fictiereeks

PHILIP HARDEMAN SCHITTERT IN 'FISKEPARK'

"Het productieteam vroeg me uitdrukkelijk mijn haar en baard niet af te knippen", zegt Philip.
Benny Proot "Het productieteam vroeg me uitdrukkelijk mijn haar en baard niet af te knippen", zegt Philip.
Voor de nieuwe, zevendelige fictiereeks Fiskepark kan je vanaf 15 mei op Canvas afstemmen. Tussen alle bekende gezichten zal je ook Veurnaar Philip Hardeman (55) spotten. Hij heeft geen enkele acteerervaring, stond nog nooit voor de camera, maar kreeg wel een belangrijke rol in zijn schoot geworpen. Een kans die hij met beide handen greep.

Fiskepark is een fictiereeks van en met radiostem Tomas De Soete. Ook Bent Van Looy, Jan Jaap Van Der Wal en Siska Schoeters doen mee. Ze spelen gewoon zichzelf in een fictief verhaal. Het speelt zich af bij de vijvers in Moerzeke, in de reeks situeren die zich in Dendermonde. Bent Van Looy wordt daar dood teruggevonden met een bijl in zijn voorhoofd en iedereen is verdacht. Ook Gilles Berger, vertolkt door Philip Hardeman.

'Fake true crime'

"Gilles erfde een van de vijvers. Hij leeft in de natuur en is een vriend van Tomas De Soete die na een loopbaan in de media aan lager wal is geraakt. Twaalf draaidagen had ik voor de boeg, maar het liep bijzonder vlot. Zeker als je weet dat ik nog nooit heb geacteerd. Hoe ik dan bij dat project ben terecht gekomen? Elk jaar werk ik mee aan een mysteriespel rond Halloween in 't Krekelhof in Koksijde. Daar heeft iemand van een castingbureau van het productiehuis De Mensen me gespot. Toen ze me vroegen om auditie te doen, liet ik die kans niet liggen. Anderhalf uur lang werd ik op het rooster gelegd, met succes. Mijn uiterlijk zat er ook voor iets tussen, want het productieteam vroeg me uitdrukkelijk mijn haar en baard niet af te knippen voor de opnames. Ik was dat ook niet van plan, want die look hoort bij mijn persoonlijkheid."

Philip kijkt reikhalzend uit naar de uitzending van Fiskepark. "Het is een unieke reeks, omdat het een parodie is op het 'true crime'-genre dat we kennen uit series zoals 'Making a Murderer' en 'Amanda Fox'. Ze omschrijven het als 'fake true crime'. Zenuwen heb ik nooit gehad. Op de camera's lette ik niet en hoewel ik de enige op de set was zonder enige acteerervaring, behoorde ik toch tot het team. Een leuk gevoel was dat. Ik ben in alle afleveringen te zien, maar vooral in het tweede deel van de reeks wordt mijn rol belangrijker."

Hulpgoederen

"Ik moet bekennen dat het personage Gilles Berger qua persoonlijkheid niet zoveel verschilt van mij. Hij is een anarchist, houdt van jennen en gedraagt zich amicaal: het vroeg niet veel verbeelding om me in die rol in te leven. Het was een fantastische ervaring, maar ik ben nu niet naarstig op zoek naar andere acteeropdrachten. Als ze me nodig hebben, weten ze me wel te vinden. Ondertussen run ik even enthousiast mijn krantenwinkel in de Statiestraat in Veurne en zamel ik hulpgoederen in voor de honderden vluchtelingen die nog steeds in Duinkerke kamperen. Het houdt me met beide voeten op de grond."
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.