Drugsbaas die hele regio bediende moet vier jaar de gevangenis in

Liefst 18 leden van een drugsbende werden gisteren op de rechtbank van Veurne veroordeeld. De kleine garnalen kregen voorwaardelijke straffen of werkstraffen, maar het kopstuk van de bende, Saïd H., heeft vier jaar cel gekregen. De rechter verklaarde in totaal meer dan 550.000 euro en vier dure wagens verbeurd.

"Ik hoop dat het een duidelijk signaal is. De rechtbank tilt enorm zwaar aan mensen die geld verdienen op de kap van sukkelaars en drugsverslaafden. De maatschappij kan dit soort geldgewin missen als de pest", aldus de Veurnse rechter op de rechtbank. De drugs waren afkomstig uit Nederland en waren bestemd voor Veurne en omstreken. Op de rechtbank werd duidelijk dat de drugsbende de hele regio voorzag van cannabis en cocaïne. Het ging niet om enkele grammen, maar om tientallen kilo's voor een grote drugshandel. De meeste bendeleden kwamen echter weg met voorwaardelijke celstraffen en geldboetes van 6.000 euro, deels met uitstel. Sommige kleine garnalen die minder betrokken waren, kregen ook de opschorting of een werkstraf.

Kopstukken

Maar het kopstuk van de bende, Saïd H., moet echter vier jaar de cel in en ziet liefst 400.000 euro verbeurd verklaard. De man moet ook zijn dure wagen afgeven. Zijn Audi A3 werd namelijk gekocht met drugsgeld en werd ook gebruikt voor zijn drugshandel in de ruime regio. Ook twee andere kopstukken moeten 50.000 euro aan drugsgeld én hun auto afgeven. Een van de twee kreeg drie jaar gevangenis, de andere kreeg in totaal twaalf maanden cel. Ook de gerechtskosten waren niet min. Die liepen op tot maar liefst 47.000 euro, waarvan de kopstukken het grootste deel zullen moeten betalen. (BBO)