Dineer eens in een kapel

ONDERNEMER RICHT BESCHERMDE KLOOSTERS IN ALS HOTELS

Van links naar rechts zien we burgemeester Peter Roose, Savas Gumus en schepen Pascal Sticker in de kapel, waar het restaurant komt.
Benny Proot Van links naar rechts zien we burgemeester Peter Roose, Savas Gumus en schepen Pascal Sticker in de kapel, waar het restaurant komt.
Savas Gumus (41) uit Antwerpen heeft het klooster van de Zwarte Nonnen en dat van de Blauwe Nonnen in het centrum van Veurne gekocht. Hij wil beide beschermde monumenten herinrichten tot hotel met restaurant. In de Pannestraat plant hij ook een evenementenzaal en elf appartementen.

De bouwaanvraag voor de herinrichting van de kloosters is ingediend, maar de bouwvergunning heeft Savas Gumus nog niet op zak.


Op Open Monumentendag was te horen dat de plannen al vrij concreet zijn. "In het klooster van de Zwarte Nonnen, in de gelijknamige straat, wil ik twintig hotelkamers inrichten waar de sfeer van het klooster nog voelbaar is. Zo zullen de resterende heiligenbeelden aanwezig blijven. De houten deuren en mozaïektegels op de vloer, behoud ik. De vroegere kapel vorm ik om tot ontbijtruimte voor de hotelgasten en publiek restaurant. De binnenkoer krijgt een glazen overkapping zodat ik het onthaal op het gelijkvloers kan creëren en bovenaan een bibliotheek met leesruimte. De opschriften zoals 'Die den wil van God verkiest. Altijd wint en nooit verliest' die je op de binnenmuren ziet, blijven. In de Pannestraat zal ik het klooster van de Blauwe Nonnen ook omvormen tot een hotel met twintig kamers. Daar is plaats voor twee restaurants, een juwelenzaak en in de tuin een evenementenzaal voor 160 personen. De foyer bij die zaal zal een glazen constructie zijn waardoor je het zicht op de achterliggende school 't Regenboogje behoudt. Nog op die site komen elf appartementen. Ondergronds laat ik voldoende parkeerplaatsen bouwen. Belangrijk is dat ik geen enkele muur afbreek of bij plaats in de historische delen."


Savas Gumus is jurist van opleiding, maar al een paar jaar actief op de immobiliënmarkt. "Dit is een uniek project waarvan ik de authenticiteit zeker wil bewaren. Het is balanceren tussen de richtlijnen van het Agentschap Onroerend Erfgoed en die van de brandweer. Tegen volgend jaar wil ik het project in de Zwarte Nonnenstraat openen en het jaar erop dat in de Pannestraat, maar veel zal afhangen van wanneer ik de bouwvergunning op zak heb."

Dit wordt een hotelkamer. Oude elementen, zoals de mozaïektegels, blijven behouden.
Benny Proot Dit wordt een hotelkamer. Oude elementen, zoals de mozaïektegels, blijven behouden.

Steun stadsbestuur

Het vroegere stadsbestuur wilde de academie inrichten in het klooster in de Pannestraat. Huidig burgemeester Peter Roose (Veurne Plus) was dat idee niet genegen, wegens te duur en bracht het op de markt. De academie zal zijn stek vinden in een nieuwbouw op de site van de vroegere Suikerfabriek. "Het aantal overnachtingen is de voorbije zes jaar meer dan verdubbeld naar 56.000 vorig jaar. Er is zeker ruimte voor twee extra hotels", vindt Roose.


Schepen van Ruimtelijke Ordening Pascal Sticker treedt zijn partijgenoot bij. "De investeerder wil twee monumenten in zijn grandeur herstellen. Beide panden staan al meer dan tien jaar leeg."

Het klooster van de Zwarte en dat van de Blauwe Nonnen krijgt een nieuwe invulling als hotels met restaurant.
Benny Proot Het klooster van de Zwarte en dat van de Blauwe Nonnen krijgt een nieuwe invulling als hotels met restaurant.