De Kleine Reus wil groeien

KLEUTERSCHOOL IS MET TWAALF KINDEREN KLEINSTE VAN VLAANDEREN

Foto Proot
Vrije kleuterschool De Kleine Reus in het Veurnse dorp Steenkerke is met twaalf kinderen de kleinste school in Vlaanderen. "Dat is het absolute minimum en om meer kleuters aan te trekken, organiseren we voor het eerst een open week in mei", zegt directrice en kleuterjuf Els Vanhee.

"Je moet minimaal twaalf kinderen hebben om een kleuterschool in stand te houden, dus zijn we sowieso de kleinste school van Vlaanderen. We hopen van harte dat we mogen groeien en daarom kijken we uit naar de open week van 12 tot 16 mei. Er zit potentieel in Steenkerke, maar ze moeten soms nog de weg tot bij ons vinden. Een kleine school heeft enorm veel troeven", vindt Els Vanhee (47), die al sinds 1987 in de vrije kleuterschool aan de slag is. "Els Degraeve is de kleuterjuf, maar ook ik sta nog in de kleuterschool. We wisselen elkaar af en hebben elk onze week. De twaalf kleuters zitten allemaal in één klas en dat biedt talrijke voordelen. De jongste kinderen steken veel op van de oudste en omgekeerd helpen de grotere leerlingen graag de nieuwkomers. Die wisselwerking is bijzonder leerrijk. Toen ik hier startte, hadden we nog veertig kinderen en een paar jaar geleden waren er nog twintig, maar nu zitten in de klas vaak de jongste telgen van een gezin. We hebben dus nood aan nieuwe gezinnen en er zijn er wel in Steenkerke, maar vaak kiezen ze voor een grotere school, omdat die beter zou zijn. Niets is minder waar."


In Steenkerke wonen nu net geen 400 inwoners en het stadsbestuur voorziet op korte termijn geen woonuitbreidingsgebied. "We panikeren nog niet, maar hopen wel op een nieuwe instroom. Tegen februari 2016 moeten we in elk geval met meer dan twaalf kleuters zitten, willen we open blijven", benadrukt Els nog.

Charmant

De ouders hebben alvast de mond vol van het kleine dorpsschooltje. "Er is voor- en naschoolse opvang, waar het voor de kinderen erg plezant is", zegt Pascal Decrock (35), die op wandelafstand van de school woont en voorzitter is van de Vriendenkring. "Met de opbrengst van onze activiteiten steunen we de school, waardoor de maximumfactuur op acht euro per kind ligt. We hebben drie kinderen en die hebben het allemaal naar hun zin. De jongste, Hanne, is vier jaar en zit in de tweede kleuterklas. De juf kan zo'n kleine groep kinderen op de voet volgen en merkt direct op als er iets niet snor is. Bovendien is er een wisselwerking tussen de kinderen en kunnen ze ook doorstromen naar de gemeentelijke basisschool. Die is in hetzelfde gebouw ingericht waar een dertigtal leerlingen les volgen in graadsklassen." Ook Kim Cogge, mama van Dean uit de derde kleuterklas, is tevreden. "We zijn sinds een jaar nieuwe inwoners in Steenkerke en er was direct een goed contact met de school. We wonen op wandelafstand van de school en merken dat de juf nog tijd heeft voor de kinderen. In de grote kleuterschool vroeger hadden ze bijvoorbeeld niet opgemerkt dat Dean problemen had met de fijne motoriek, terwijl dat hier wel werd besproken en aangepakt. De kinderen gaan ook vaak op uitstap." De open schoolweek vindt van 12 tot 16 mei plaats. Op 15 april komt de school ook in 'De eerste show' op Libelle TV. Info: 058/42.43.70, of directie.steenkerke@kustenpolder.be.