Daders zinloos geweld blijven vast: Thibault (26) wellicht op hoofd getrapt, jongeman ontwaakte nog niet uit coma

Er werd geprobeerd om Thibault uit zijn coma te halen maar dat mislukte. Hij woonde net samen met zijn vriendin Kiana.
JHM Er werd geprobeerd om Thibault uit zijn coma te halen maar dat mislukte. Hij woonde net samen met zijn vriendin Kiana.
De raadkamer van Veurne heeft beslist om J.C. (31) en G.V. (32) een maand langer in de cel te houden nadat ze op Pasen de 26-jarige Thibault Schamp zware slagen toebrachten. De jongeman vierde op de Appelmarkt zijn verjaardag toen een banale woordenwisseling volledig uit de hand liep. Wellicht werd hij zwaar getrapt op het hoofd en liep hij daarbij een hersenletsel op. “Ze hebben Thibault proberen wakker te maken uit zijn coma, maar hij is nog steeds in diepe slaap”, zucht zijn familie.

De feiten gebeurden op paaszondag op de Appelmarkt in het centrum van Veurne. Thibault Schamp had heel wat te vieren: hij woonde sinds kort samen met zijn vriendin Kiana in Veurne, en hij werd op dinsdag 26 jaar. Het uitje eindigde echter dramatisch ter hoogte van de cafés Oud Veurne en Pietje Pek. En wellicht gebeurde alles na een zeer banaal voorval. Thibault  was met zijn vrienden in hetzelfde café uitgeweest als de twee daders, maar ze kenden elkaar niet. Buiten ontstond er een woordenwisseling nadat G.V. Thibault aanstootte met de schouder. Het banale incident mondde uit in een scheldpartij, maar escaleerde snel. Wat er dan gebeurde, is niet helemaal duidelijk. De feiten zijn weliswaar gefilmd door een particuliere bewakingscamera maar de beeldkwaliteit is ondermaats en valt geregeld uit. Thibault zou verschillende vuistslagen hebben gekregen van de twee daders, maar dat staat niet op beeld. Wél gefilmd: G.V. die met Thibault op de grond ligt in een gevechtshouding én J.C. die klaar lijkt te staan om Thibault een stamp op het hoofd te geven. Dan valt het beeld uit.

Ontwakingspoging mislukt

Wat er ook gebeurde, zeker is dat Thibault nadien zwaargewond bleek te zijn. De man wandelde versuft weg en moest later met spoed opgenomen worden in het ziekenhuis. Daar werd ook een gebroken beentje en een gat in de schouder vastgesteld. Eerst werd gedacht dat die afkomstig was van een steek met een priem, maar dat werd bijgesteld. Allicht zijn de verwondingen ook te verklaren door de trap op het hoofd. “Thibault liep zware verwondingen aan het hoofd op”, zucht zijn familie. “De druk op zijn hersenen bleek enorm gestegen te zijn en de dokters moesten een spoedoperatie uitvoeren door een deel van zijn schedel vrij te maken. Dan werd er een drainage gestoken. Sindsdien ligt Thibault in een coma en de vooruitzichten zijn somber. Donderdagmiddag hebben ze geprobeerd om hem te laten ontwaken door de verdoving wat af te bouwen, maar daar reageerde Thibault slecht op. Hij blijkt nog steeds in diepe slaap te zijn. We kunnen niet anders doen dan bang afwachten. We hopen énorm dat hij hier uitkomt, maar de tweede vraag is dan ook hoé hij hier uitkomt.”

Sindsdien ligt Thibault in een coma en de vooruitzichten zijn somber. Donderdagmiddag hebben ze geprobeerd om hem te laten ontwaken door de verdoving wat af te bouwen maar daar reageerde Thibault slecht op. Hij blijkt nog steeds in diepe
slaap te zijn

Familie van Thibault

Geen herinnering

De feiten zijn nog steeds gekwalificeerd als slagen en verwondingen met arbeidsongeschiktheid tot gevolg. De raadkamer besliste om vrienden J.C. en G.V. een maand langer in de cel te houden. “Dat hadden we wel verwacht om eerlijk te zijn, want wellicht willen ze ook eerst afwachten hoe het met die jongen afloopt”, zegt advocaat Jelle Dejaegher, die G.V. bijstaat. “Mijn cliënt erkent dat hij op een bepaald moment op de grond lag met het slachtoffer, maar ontkent dat hij hem klappen gaf. Hij herinnert zich niet veel meer van de feiten, want hij had die nacht veel gedronken. Hij voelt zich niettemin schuldig en hoopt dat die jongeman snel ontwaakt.” Ook J.C., die ervan verdacht wordt de zware trap op het hoofd te hebben uitgedeeld, leeft volgens zijn advocaat mee met het slachtoffer. “Ook hij wil in eerste instantie dat die jongen er zonder letsels doorkomt”, zegt advocaat Nicolas Vanspeybrouck. “Maar hij ontkent in alle toonaarden wel dat hij de jongen op het hoofd getrapt heeft.” Volgens beide beklaagden, die niet alleen vrienden zijn, maar ook samenwonen, zou Thibault na de schermutseling zélf tegen een metalen straatpaal gelopen zijn en hield hij daaraan de zware verwondingen over.

Hij ontkent in alle toonaarden dat hij die jongen op het hoofd heeft getrapt

Advocaat Nicolas Vanspeybrouck, die verdachte J.C. bijstaat
De feiten gebeurden op de Appelmarkt in Veurne.
Google Maps De feiten gebeurden op de Appelmarkt in Veurne.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • marijke deruyck

    Laten we misschien gewoon weer eens bij het begin beginnnen : met meer tegen 1 en kopslaan, - schoppen, -stampen, is nu ondertussen toch wel al voldoende als levensbedreigend bekend, dat het strafbaar mag worden gesteld. Hoog tijd dat het gedogen van toenemend geweld een halt toegeroepen wordt, en stilaan "opvoeden" van onder het stof wordt gehaald (missschien in de eindtermen voorzien ?)

  • Jos Plessers

    En dan altijd die onzin:ik had teveel gedronken en kan me niets of weinig herinneren!!En:ik leef mee met het slachtoffer?Had hem met rust gelaten!Het zijn allemaal excuses om er zo goedkoop mogelijk van af te komen,woorden door uw advocaat in uw mond gelegd.Streng straffen,dwangarbeid om de slachtoffers enigsz te vergoeden.Maar,ge zult zien:de daders zijn zelf slachtoffer en het slachtoffer is zelf schuld,zoals gewoonlijk in dit armzalig kutland.De klassejustitie in België is "top"...