Boerenpaté uit de Westhoek van De Beauvoorder: “Productieproces is gemoderniseerd, maar de smaak is al tachtig jaar dezelfde”

HLN kiest Hét Streekproduct 2019

Hans Laloo van De Beauvoorder.
Benny Proot Hans Laloo van De Beauvoorder.
Boerenpaté uit de Westhoek, of ‘paté van te boere’ zoals het ook genoemd wordt, van De Beauvoorder uit Veurne is dan wel al decennialang op de markt, toch verdient het zeker zijn plaats in de hedendaagse keuken. “Klassiek op een boterham of verwerkt in een moderne tapas... de grove, maar toch smeuïge paté heeft veel culinaire mogelijkheden”, vindt commercieel directeur Hans Laloo van De Beauvoorder.

De familie Pyfferoen heeft De Beauvoorder groot gemaakt. Simon Pyfferoen richtte de zaak in 1934 op. Zoon Hugo probeerde nieuwe recepten uit en zijn paté groeide uit tot een geliefde streekspecialiteit. In Beauvoorde, de bakermat van het bedrijf, was echter geen ruimte meer om uit te breiden, waarna de familie Pyfferoen in Veurne een nieuw atelier bouwde. Hendrik was de laatste Pyfferoen-telg die het bedrijf runde. Zes jaar geleden kwam het in handen van de groep Tradelio, van de slagersfamilie Vanden Borre. Er werken 35 personeelsleden.

Veurne streekproducten beauvoorder pate: Hans Laloo
Benny Proot Veurne streekproducten beauvoorder pate: Hans Laloo

Productieproces

Paté van te boere is nog maar sinds dit jaar erkend als streekproduct, maar is wel al tachtig jaar op de markt. “De basis en het recept stammen nog uit de tijd van René Paté (slager René Theunissen die de paté in de jaren 1930 lanceerde, nvdr). Uiteraard is het productieproces gemoderniseerd, maar de smaak is al tachtig jaar dezelfde. De paté bestaat uit verse varkenslever en rugspek, gemengd met gestoofde ui, eieren en een unieke kruidenmengeling”, legt Hans Laloo uit. 

“We hebben meer dan vijftig soorten paté, maar de paté van te boere blijft ons meest succesvolle product. Zelfs in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Spanje zijn ze er verlekkerd op. Naast de stevige leversmaak zorgt het langzame bakproces ook voor de typische smaak. Afhankelijk van de grootte van de pot gaat de paté drie tot acht uur in de oven. In die oorspronkelijke pot gaat het product naar de slager. Door het vlees eerst voor te garen, zorgen we voor een zachte paté. Door te bakken op een lage temperatuur voorkomen we dat die uitdroogt. Wist je dat één pot paté op vier van bij De Beauvoorder komt? Slagers en traiteurs zijn onze grootste klanten.”

Klanten weten onze paté te smaken, maar verwachten wel regelmatig een nieuwe variant. Aan de paté van te boere moeten we echter niets veranderen. Dat blijft ons meest succesvolle product

Hans Laloo

Tapas

“De klanten weten de paté te smaken, maar verwachten wel regelmatig een nieuwe variant”, gaat Hans verder. “Regelmatig brengen we dan ook nieuwe patés op de markt. Deze maand is dat bijvoorbeeld onze ‘terug naar school paté’. Dat is een crèmepaté met bessenmix. We experimenteren graag met de kruiding of toevoegingen. Aan de paté van te boere moeten we echter niets veranderen. Een klassiek gerecht is de paté serveren met augurk, zilveruitjes, wat mosterd en dat in een salade of op brood. Wie van een zoetere smaak houdt, kan de paté combineren met chutney of uienconfijt. Een idee voor een tapas: snijd de paté in frietjes, stop die in een puntzakje en werk af met een dressing”, besluit Laloo.

Hans Laloo van De Beauvoorder.
Benny Proot Hans Laloo van De Beauvoorder.

Het Laatste Nieuws gaat in samenwerking met Vlam op zoek naar het Beste Streekproduct van Vlaanderen. Een streekproduct wordt ambachtelijk vervaardigd, in de eigen streek, met een traditie van minimum 25 jaar en… geniet natuurlijk bekendheid bij het publiek. Stemmen op jouw favoriete streekproduct kan via de HLN app. Download gratis de nieuwe HLN-app op iOS of Android, ontdek alle streekproducten die meedingen naar de titel Het Streekproduct 2019 bij In De Buurt en stem op jouw favoriet. Alle informatie over onze wedstrijd vind je op www.hln.be/streekproduct.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.