"Ouders mogen clown uithangen"

PROJECT CIRQUE MAGIQUE WIL KUNST EN CULTUUR NAAR MENSEN BRENGEN

Foto Benny Proot
Gisteren stelden de organisatie kleinVerhaal en het Veurnse stadsbestuur het project 'Cirque Magique' in Veurne voor. Op de Grote Markt stond een circustent waar jong en oud konden proeven van het jongleren en andere circusacts. Van april tot juni zijn alle Veurnaars welkom om zich in een circustent in de Pannestraat te ontpoppen tot een echte acrobaat.

kleinVerhaal is een sociaal artistieke organisatie die kunst dichter bij de mensen brengt die normaal niet proeven van cultuur. Karen Dick was gisteren enthousiast over de grote opkomst. "Ik heb al zeker veertig namen genoteerd van mensen die willen meewerken aan onze interactieve voorstelling. Vanaf komende zaterdag 29 maart is iedereen welkom in de circustent die we bouwen bij het vroegere oude klooster van de Blauwe Zusters in de Pannestraat.

Repetitie

Elke zaterdag en dinsdag is er een repetitie. Bedoeling is dat we tegen september een mooie voorstelling kunnen tonen en ook een kortfilm die Lisa Tahon uit Oost-Vlaanderen zal maken van het hele project. We richten ons vooral naar ouders omdat die door hun kinderen vaak niet de tijd vinden om veel aan cultuur deel te nemen. Terwijl mama en papa repeteren kunnen kinderen terecht in een creatief atelier. De ouders mogen de clown uithangen terwijl de kinderen zich achter de schermen actief bezig houden met bijvoorbeeld het maken van het decor." Eén van de deelnemers is begrafenisondernemer Dirk Kesteloot. "Mijn oom Roland Vermeylen is nauw betrokken bij het initiatief 'Circusschool in beweging' dus het artistieke bloed stroomt wel door onze familie. Ik ben altijd geboeid geweest door het circusleven. Ze hebben het steeds moeilijker om te overleven. Voor mij is het een mooie afwisseling op mijn serieus beroep van begrafenisondernemer. Ik zal me waarschijnlijk toeleggen op het jongleren." Ook Niko Goffin en Sarah Annys uit Booitshoeke schreven zich in.

Trucjes

"Onze dochter volgt al les bij circusartiest Dries Essers in Veurne en we willen die trucjes ook wel kunnen. Het mooie aan dit project is dat het een nieuwe groep mensen aanspreekt die je anders niet zo vaak ziet op culturele voorstellingen. We kunnen er ook als gezin aan meedoen. Ik wil me graag verdiepen in het koorddansen", laat Sarah weten. Cultuurschepen Nathalie Delva (CD&V) is blij over de grote opkomst. "We willen iedereen laten participeren en hopen daarin te slagen. Ik doe alvast mee en zal misschien wel als clown optreden. Met het stadsbestuur investeren we 20.000 euro in dit project maar vermoedelijk krijgen we nog Vlaamse subsidies. Ook de provincie steunt het. Hoe de voorstelling er precies zal uitzien, valt af te wachten van hoe de repetities verlopen. De deelnemers hebben ook inspraak."