"Ik onthoud vooral de vriendschap op de werkvloer"

RITA (65) WERKT VANDAAG VOOR LAATSTE KEER BIJ INTERWEST

Rita Penel zal vandaag voor de laatste keer zwarte figuurtjes tellen om aan een rekje te bevestigen.
Foto Gudrun Steen Rita Penel zal vandaag voor de laatste keer zwarte figuurtjes tellen om aan een rekje te bevestigen.
Rita Penel (65) uit Sint-Idesbald werkt vandaag haar allerlaatste dag af in het maatwerkbedrijf InterWest in Veurne. Haar mentale beperking weerhield Rita er niet van om vol overgave elke dag haar taak te volbrengen, maar na 46 jaar gaat ze met pensioen.

De beschutte werkplaats in de Pannestraat in Veurne startte in 1968. Drie jaar later ging Rita er aan de slag. "Er werkten toen nog geen tien mensen. Mijn eerste taak was het bevestigen van wasspelden aan een kartonnetje. Met Miel klopte ik nageltjes in een plaatje en ook sloten insmeren met olie behoorde toen tot de taken."

Verhuis

"Na een korte tussenstop op een boerderij in Veurne verhuisde de werkplaats in 1975 naar een gloednieuw bedrijfsgebouw aan de Werkplaatsstraat. Uiteraard was het zoeken geblazen in zo'n groot gebouw, maar uiteindelijk is het toch mijn favoriete werkplek geworden. Toen deden we ook nog taken in de voeding, zoals het stapelen van chips in zakken of het verpakken van chocolade. Alles wat met eten te maken heeft, is nu gecentraliseerd in Diksmuide. Mijn taak vandaag is onder meer het tellen van zwarte driehoekjes om aan rekken te bevestigen. Dat vind ik een heel leuk werkje."

Verjaardagen

Rita houdt vooral van de vriendschap op de werkvloer. "Er zijn om en bij de 200 mensen aan de slag in de beschutte werkplaats en ik vergeet geen enkele verjaardag. Ik kleur dan telkens een tekening in als cadeau. Ook de verjaardagen van de collega's hun familie staan op mijn kalender. Als kinderen hun communie doen of geboren worden, bewaar ik het kaartje. Een hele doos vol heb ik intussen. Wanneer iemand zwanger is, geef ik een lijst met mogelijke jongens- en meisjesnamen. Zelf ben ik niet getrouwd en ik heb geen kinderen. Ik woonde vroeger bij mijn ouders, maar die zijn overleden. Nu leef ik bij mijn zus. In mijn vrije tijd ga ik graag naar Havenzate. Het liefste dans ik. Daarvoor zal ik nu meer tijd hebben, maar eerst ga ik nog één keer werken. Mijn broer Michel heeft beloofd taart te bakken voor iedereen."

Fotoboek

Bij InterWest zelf hebben ze niets dan lof voor de inzet van Rita. "Ze is de medewerkster met de langste staat van dienst en bovendien ook een van de trouwste", zegt Ann Plaetinck van de sociale dienst. "Ze was nauwelijks afwezig en kwam altijd met de glimlach naar het werk. Vol concentratie volbracht ze haar taken en ondertussen was ze begaan met haar collega's. Als aandenken kreeg ze van haar zus een fotoboek vol leuke herinneringen."