"Dit is gewoon pech, meer niet"

MUG-VOERTUIG VOOR TWEEDE KEER IN TWEE MAANDEN BETROKKEN BIJ ONGEVAL

De zwaar beschadigde MUG in de Sint-Idesbaldusstraat.
Foto SDVO De zwaar beschadigde MUG in de Sint-Idesbaldusstraat.
Voor de tweede keer in twee maanden is de MUG-wagen van het AZ Sint-Augustinus betrokken geraakt bij een ongeval. De MUG botste zaterdag frontaal op een tegenligger in de Sint-Idesbaldusstraat. De inzittenden, waaronder een 4-jarig jongetje, liepen enkel schrammen op. "Onze mensen zijn uitstekend getraind. Dit is gewoon pech", klinkt het bij het AZ.

Het AZ Sint-Augustinus in Veurne lijkt wel vervloekt. Hun MUG-voertuig werd begin juli tot schroot herleid bij een ongeval, en afgelopen zaterdag was het weer raak. Deze keer was de vervangwagen aan de beurt. "Onze mensen zijn uitstekend getraind. Dit is gewoon pech", zegt verpleegkundig directeur Bert Cleuren.

Slippen

Zaterdagmiddag rond 13 uur liep er in het Hulpcentrum 100 een noodoproep binnen voor een huis op het Kerkplein in Koksijde. Een 29-jarige verpleegster en spoedarts van het AZ Sint-Augustinus in Veurne vertrokken meteen met de MUG-wagen. Ze reden met zwaailichten en sirene aan. Even voorbij het kruispunt van de Pannestraat en Sint-Idesbaldusstraat in Veurne liep het mis. De verpleegster verloor de controle over het stuur, ging aan het slippen en botste frontaal op een tegenligger die aan de lichten stond te wachten om linksaf te slaan. In de andere wagen zat een 30-jarige man uit Veurne met zijn 4-jarig zoontje. "Zij liepen enkele schrammen op, net als de inzittenden van de MUG", stelt de politie Spoorkin. Maar niemand moest naar het ziekenhuis.

Heli neemt over

Voor de spoeddienst van het AZ Sint-Augustinus was het een tweede keer in korte tijd schrikken. "Toen we te horen kregen dat onze MUG betrokken was bij een ongeval, hebben we meteen contact opgenomen met het Hulpcentrum 100 om de lopende interventie om te leiden", verduidelijkt directeur Cleuren. "De MUG-heli heeft onze interventie in Koksijde overgenomen. Wij focusten ons vervolgens op onze eigen mensen die betrokken waren bij het ongeval en natuurlijk ook op de tegenpartij. Gelukkig raakte niemand ernstig gewond."

Reservewagen

Door het ongeval met de vervangwagen zat de spoeddienst in Veurne enkele uren zonder MUG-dienst. "Het Hulpcentrum 100 houdt daar rekening mee", stelt Cleuren. "Als er een MUG nodig is, contacteren zij meteen het meest nabije ziekenhuis met een MUG-dienst. Toch is dit geen ideale situatie, want wij hebben jaarlijks bijna 1.000 MUG-interventies. Dat is veel voor een ziekenhuis van onze grootte. We contacteerden dan ook meteen andere ziekenhuizen met de vraag om een reservewagen van hen te lenen. Die zal nu ingezet worden tot volgende maand. Dan beschikken we immers over een splinternieuw voertuig dat aangekocht werd na het ongeval van begin juli."