"Andere ouders op weg helpen"

KOPPEL DEELT ERVARING OVER OPVOEDEN KINDEREN MET BEPERKING

Franky (62) en Chantal (61) hebben drie kinderen waarvan twee met een mentale beperking. Ze gaan nu bij ouders in een gelijkaardige situatie op bezoek om hen op weg te helpen.
Gudrun Steen Franky (62) en Chantal (61) hebben drie kinderen waarvan twee met een mentale beperking. Ze gaan nu bij ouders in een gelijkaardige situatie op bezoek om hen op weg te helpen.
Franky Leune (62) en Chantal Decrop (61) uit Veurne zijn 'bezoekouders' geworden. Ze bezoeken ouders in een gelijkaardige situatie, want zijzelf hebben drie kinderen, van wie twee met een mentale beperking. Hun dochter Delfien (29) heeft ook verlatingsangst. "We willen andere ouders helpen hun weg te vinden, want het is niet altijd makkelijk."

Franky en Chantal zijn de ouders van Pieterjan (31), Delfien (29) en Martijn (23). De twee hebben een jarenlange loopbaan in het onderwijs achter de rug en genieten nu van hun pensioen én van de rust, want hun leven liep niet over rozen. "Onze twee oudsten kinderen hebben een mentale beperking. Ze zijn wel heel verschillend. Pieterjan is introvert, terwijl Delfien een open boek is. En toch was het net met Delfien dat het niet de juiste kant opging", getuigen de ouders. "In het onderwijs ligt het accent te vaak op de intelligentie, alle onderzoeken zijn daarop geënt, maar even belangrijk is hoe iemand zich voelt. Tot haar 21ste studeerde Delfien aan de school De Rozenkrans in Oostduinkerke. Daarna kon ze aan de slag op de inpakafdeling van het maatwerkbedrijf Interwest in Veurne. Maar plots wilde ze niet meer opstaan, eten of werken. Wat doe je dan? We werden kwaad, probeerden het zacht en diplomatisch, maar ook iets harder. Allemaal goed bedoeld, maar het bracht niets op."


Begeleiders van Start West-Vlaanderen, een vzw die personen met een beperking en hun omgeving ondersteuning biedt, testten Delfiens emotionele ontwikkeling en stelden verlatingsangst als diagnose. "Delfien heeft dus altijd iemand nodig", vertellen de ouders. "Ze voelde zich niet goed in haar vel omdat een relatie was afgesprongen met een werknemer van Interwest. Telkens een vriendschap op een sisser afliep, wist ze met zichzelf geen blijf. Delfien heeft het emotioneel niveau van een kind van vier jaar. Een woonvorm in een leefgroep was dé oplossing, en die vonden we in Wervik, en ze werkt in een zorgboerderij in Ieper. De hele week verblijft ze daar en in het weekend komt ze naar huis. De rust is teruggekeerd in ons gezin, maar we stonden er de voorbije jaren vaak alleen voor. We moesten zelf een weg zoeken voor onze kinderen en wij zijn heus niet de enigen."

Delfien (29), de dochter van Franky en Chantal, woont in een leefgroep in Wervik en werkt in een zorgboerderij in Ieper.
Luc Vanthuyne Delfien (29), de dochter van Franky en Chantal, woont in een leefgroep in Wervik en werkt in een zorgboerderij in Ieper.

Verrijkend

Daarom besloten Franky en Chantal om hun ervaring te delen. "Via Start-West-Vlaanderen zijn we nu bezoekouders geworden. We bezoeken ouders in een gelijkaardige situatie. Dat is ook voor ons verrijkend en helpt om alles te kunnen verwerken", aldus het koppel. "Volgend jaar plannen we bijvoorbeeld een koffietafel in Veurne om mensen in gelijkaardige situaties samen te brengen. Ook op beleidsniveau zetten we ons in. Het Steunpunt Expertise Netwerken van de Vlaamse overheid lanceerde de promotiefilm 'emotioneel gezien', waarin wij getuigen over emotionele ontwikkeling. En volgend jaar stellen we een emotioneel paspoort voor, zodat anderen weten hoe ze moeten reageren als een persoon met een mentale beperking 'raar' doet. Zo willen we ons verhaal een positief vervolg geven."


Meer info vind je via www.kennisplein.be of www.startwestvlaanderen.be.