Exclusief voor abonnees

“‘Ah, de coronadirecteur is daar’, hoorde ik in supermarkt. Dat is slikken.” Koen Declerck van Huize Maria Troost, over moeilijkste maanden uit zijn carrière

Koen Declerck, directeur van  Huize Maria Troost in Veurne.
Benny Proot Koen Declerck, directeur van Huize Maria Troost in Veurne.
Huize Maria Troost in Veurne, een woonzorgcentrum voor ouderen met een zware hulpbehoefte en soms meerdere aandoeningen, kreeg het de voorbije maanden hard te verduren door de coronacrisis. Wij spraken met directeur Koen Declerck, al 25 jaar aan het hoofd van de zorginstelling, over de moeilijkste maanden van zijn carrière. “Ja, de overheid had sneller moeten ingrijpen.”

Hoe zwaar is Huize Maria Troost getroffen door het coronavirus?

“In een week tijd (eind maart-begin april, ndr.) zijn bij ons zes bewoners overleden. Bij vijf gevallen bleek achteraf dat zij met zekerheid het coronavirus hadden opgelopen. Frustrerend was dat wij onze 55 bewoners en ons personeel niet konden testen omdat er gewoonweg geen tests voorhanden waren. We verkeerden in totale onzekerheid. Twee weken geleden zijn onze bewoners dan eindelijk getest.  Veertien bewoners waren in de loop van de voorbije weken besmet, al zal de besmettingsgraad initieel veel hoger hebben gelegen. Allen, behalve een nieuwe bewoner, zijn intussen genezen. Er zit dus nog een iemand in quarantaine.”

Je hebt 18% van dit artikel gelezen