"10 seconden later en ik was er geweest"

TRUCK VALT IN PANNE OP DE SPOREN, CHAUFFEUR KAN NET OP TIJD ONTKOMEN

Medewerkers van NMBS bij de vrachtwagen die door een aanstormende trein van de sporen werd gemaaid.
Bart Boterman Medewerkers van NMBS bij de vrachtwagen die door een aanstormende trein van de sporen werd gemaaid.
Een vrachtwagen is gisterenochtend in panne gevallen op de spoorwegovergang in de Rygaerdijkstraat in Avekapelle. De aanstormende trein maaide de truck van de sporen. "Tien seconden later en ik was er geweest", vertelt de 28-jarige chauffeur uit Avekapelle. Niemand raakte gewond.

"Mijn versnellingsbak had het begeven. Daar stond ik dan, midden op de sporen. Ik kreeg geen beweging meer in mijn truck en zag hoe de slagbomen dichtgingen", getuigt de 28-jarige bestuurder van de vrachtwagen, eigenaar van een transportbedrijf uit Avekapelle. "Ik heb alles geprobeerd om mijn truck van de sporen te krijgen. Ik kreeg de vrachtwagen toch nog enkele meters vooruit. Daarbij heb ik zelfs een paaltje geramd. Maar toen kwam de trein aangestormd. Tien seconden voor de impact ben ik uit de cabine gesprongen", aldus de man. De truck stond nog een halve meter over het spoor. De vrachtwagen werd met een enorme klap weggeslingerd en belandde op de zijkant naast de spoorwegovergang.

Ook de trein is beschadigd door de enorme klap.
Bart Boterman Ook de trein is beschadigd door de enorme klap.

28 gestrande reizigers

"De machinist probeerde de trein nog te stoppen, maar met een snelheid van meer dan 100 kilometer per uur haalde dat niet veel uit", vertelt Frédéric Petit, woordvoerder van Infrabel. De machinist was wel in shock na de aanrijding. "Gelukkig is de trein niet ontspoord en raakte niemand gewond. Als de truck helemaal op de sporen had gestaan, was het veel erger geweest. De 28 treinreizigers moesten een tijdje blijven zitten en werden dan opgehaald door een Lijnbus, die hen naar het station van Diksmuide bracht", aldus Petit. De hulpverlening verliep vlot, maar het treinverkeer lag wel stil.

Schade

"Zowel de sporen, de trein als de spoorwegovergang liepen schade op. Toen de sporen hersteld waren, kon de trein op eigen houtje verder en rond 12.30 uur was de vrachtwagen getakeld. De hele ochtend waren er wel vertragingen en omleidingen. Wie vanuit De Panne of Veurne wilde vertrekken, werd met een vervangbus naar het station van Lichtervelde en daarna naar Diksmuide gebracht", zegt Petit nog. Het duurde nog tot in de late namiddag voor auto's, fietsers of voetgangers opnieuw konden oversteken.

Bekomen

Intussen moest de bestuurder van de vrachtwagen nog van het ongeval bekomen. "Ik ben blij dat ik ongedeerd ben, maar mijn truck is vernield. Jammer, want ik ben twee dagen geleden nog naar de garage geweest om mijn versnellingsbak te repareren", zegt de 28-jarige Avekapellenaar. De man rijdt dagelijks langs de spoorovergang en woont om de hoek.