Vernieuwing tilt uitgaansbuurt op

HORECABAZEN INVESTEREN MASSAAL IN CAFÉS EN RESTAURANTS

Een golf van vernieuwing overspoelt de uitgaansbuurt in het centrum. Horecabazen investeren massaal in het opknappen van hun zaak. "De crisis lijkt voorbij", zegt Robbert Vandaele van café De Geverfde Vogel. "Een nieuwe generatie jongeren vindt in Kortrijk vlot de weg naar cafés en restaurants."

De kentering in de uitgaansbuurt in de Reynaertstraat begon drie jaar geleden, toen het stijlvolle Cybo in de plaats kwam van probleemcafé Mono. Een tweede stap volgde enkele maanden geleden, toen berucht café Sens-Unique een nieuwe start nam als Bar Luxe. Hierdoor is er geen leegstand meer aan de kant van de cafés. Maar daar stopt het niet, want recent werden vaste waarden Stradivarius, Café 56 en De Geverfde Vogel opgeknapt. Momenteel wordt ook frituur Thelma & Louise gerenoveerd. Zelfs Pitta House Snack zit in het nieuw.

Minder incidenten

De cafébazen willen duidelijk vooruit. "We motiveren elkaar en tillen zo het niveau van de uitgaansbuurt naar een hoger niveau", zeggen vennoten Dieter De Clercq (29) en Gilles Verhaeghe (25) van Café 56. "Er zijn ook minder incidenten op straat. Niet alleen door camerabewaking, maar vooral door het beleid aan de deur. De portiers leveren prima werk af. Door de vernieuwing lok je automatisch meer jongeren naar de cafés in de uitgaansbuurt. Maar het kan nog beter. Zo zetten we met drankacties en thema-avonden straks zwaar op donderdagen in, nu er in de studentenbuurt op 't Hoge amper nog cafés zijn. Hopelijk komen ook de studenten straks meer naar de uitgaansbuurt in de binnenstad."

Niet stilstaan

Robbert Vandaele (29) van De Geverfde Vogel - het populaire café is voor het eerst in twintig jaar vernieuwd, met inbegrip van een nieuw logo - verwacht er ook veel van. "Er zit sinds enkele jaren weer vaart in het uitgaansleven, ook omdat er meer te beleven valt in Kortrijk. We pikken daar op in door te investeren in onze zaak. Want stilstaan is achteruitgaan", meent Vandaele.

Den Bras en Den Trap zijn de enige cafés die niet vernieuwen, maar dat vindt niemand nodig. "Er mag aan Den Bras en Den Trap niet geraakt worden, want dat zijn nog echte volkscafés, die de uitgaansbuurt een extra dimensie bezorgen", klinkt het overal. "Geen nood, we houden het zoals het nu is", sluit Pierre Lefebvre van Den Bras zich daar bij aan.

Uitbaters Gilles Verhaeghe (links) en Dieter De Clercq (rechts) van Café 56 geloven volop in de uitgaansbuurt, net als hun klanten.
Johan Anckaert Uitbaters Gilles Verhaeghe (links) en Dieter De Clercq (rechts) van Café 56 geloven volop in de uitgaansbuurt, net als hun klanten.